Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü

Binicilik eğitimine mi başladınız? Yeni at binmeyi öğrenirken binici adaylarının çok sık yaptığı ortak hatalar vardır. Hiç korkmayın! Bu ilk defa at binen herkesin yaptığı kaçınılmaz hatalardır. Atlar insana sabretmeyi, zorluklarla başa çıkmayı çok iyi öğretir. Hatalarınızı alışkanlık haline getirmemek, baştan işin doğrusunu öğrenmeniz için tavsiyemiz bir binicilik kulübüne giderek iyi bir antrenörden eğitim almanız.

Ellerini havaya kaldırma!

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 9

At üstünde, kendinizi güvensiz hissettiğinizde, dengenizi sağlamak için ellerinizi ve kollarınızı kullanmanız içgüdüseldir. Yeni biniciler sıklıkla ellerini yukarıya hatta bazen omuz hizasına kadar kaldırırlar. Eğer dizginleri çok uzun süre boşta bırakırsanız, binicinin at üzerinde kontrolü kalmaz. Ya da, binicinin elinden dizginler kaydığında, temas kurmak için dizginleri kısaltmak yerine ellerini havaya kaldırır.

Çözüm: Atın hareketlerini vücudunuzla hissetmeye çalışın. Dizginleri yumuşak tutun, dizginleri gerin ve ellerinizi kalça hizasında tutun.

Sıkıca Kavrama

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 10

Binicilikte at üstünde durmak için bacakları sıkmaya gerek yoktur. Atın üstünde durmak için denge, uyum ve yumuşaklık üçlüsünü sağlamalıyız. Atınıza sırtında bir mandal gibi kaslarınız gergin bir şekilde durmamalısınız. Baldırlarınızla atı sıkmak oldukça yorucudur. Ayrıca atınız bu hareketi ileriye doğru hareket etmek için bir komut olarak anlayabilir. Atı sıktığınızda vücudunuz gerginleşir ve oturuşunuz bozulur.

Çözüm: Eyerin ön hanesinde kaynak kemikleri üzerinde apış oturuşu yaparak bacaklarınızı kalçadan aşağı uzatın. Ağırlığınızı topuğa verin, topuklarınıza basın. Topuklarınızı sıkıyorsanız, dizlerinizi veya bacaklarınızı sıkıyor olabilirsiniz. Doğru oturuş için başınız, omzunuz ve kalçanızdan topuğunuza kadar hayali bir düz çizgi olduğunu varsayın. Biniş boyunca sakin ve yumuşak bir oturuş yapmalısınız.

Parmak Uçlarında Durmak

Bu hareketi genelde biniciler süratli yürüyüş kararını yeni öğrenirken yapar. Binici adayları süratli hareketinde, genellikle üzengiye parmak uçlarında basıp, omuzlar iyice sıkı ve kambur bir duruş ile eyerde pin-pon topu gibi sekerek yapmaya çalışır. Kendinizle dengelemeye çalışırken elleriniz yukarı çıkabilir. Bu huysuz bir ata ve dengesiz, rahatsız edici bir biniciye yol açar.

Çözüm: Binicinin at üstünde doğru oturuşunu öğrenin. Dizler hafifçe bükülmüş, yerde duruyormuş gibi baldırları hareketsiz tutun ve topuklarınıza mutlaka basın. Ayaklarınızla değil, süratlide atı sürmek için karın kaslarınızı ve baldırları kullanmayı öğrenin.

Ayakların Üzengiye Tamamen Girmesi

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 11

Ayağınızın üzengiye tamemen girmesi hem biniciyi rahatsız eder, dengesini, oturuşunu bozar hem de biniciliğe uygun bir çizme/bot giymiyorsanız tehlikelidir.

Çözüm: Üzengi kayışının ayağınıza göre uygun uzunlukta olduğundan emin olun. Ayağınızı üzengiye yerleştirin, ayağınızın en geniş kemikli parçası ile üzengiye basın. Üzengiyi kendinize göre ayarlamanın kısa yolu üzengi demirini çektiğinizde koltuk altına kadar gelmelidir.

Kambur Durmak

Ne sebeple olursa olsun ister uzun boyunuzdan utanın, ister binmekten korkun ya da Malkoçoğlu filmlerindeki gibi bir binişe özenin, kambur duruş yaygın bir hatadır. Bazı gergin biniciler, at üstünde cenin pozisyonunda gibi görünüyor. Ancak, kambur durumdayken bir atı kontrol etmek zordur ve dengeniz sarsılacaktır. Dengemizi etkileyen her şey, atımızın işini iyi yapma yeteneğini de etkiler.

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 12

Çözüm: Doğru oturuşun önemini öğrenin. Bir sorun var gibi dümdüz gitmekten kaçının. Çenenizi yukarıda tutun ve nereye gittiğinize bakın.  Omuzları sıkmak gergin hissetmenize neden olur, bunun yerine rahat bir şekilde nefes alıp vermeye devam edin. Göğüs kafesini açmayı sağlayın ve göğüs kemiğinizi yukarı doğru kaldırın. Ata yumuşak oturun ve gergin kalmamaya çalışın.

İskemle Oturuşu

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 13

Birçok yeni binici, eyerde bir sandalyede oturuyor gibi görünür. Dizler yukarı çekilir ve topuklar yukarı kalkar. Baldırlar ileride durduğundan, ayaklar doğal olarak aşağı yönde üzengiye doğru zorlanabilir. Bazı biniciler bu şekilde jokeyleri andırabilir.

Çözüm: Baldırlarınızın kalçadan aşağıya sarkmasını sağlayın. Üzengi kayışının boyunuza uygun ayarlayın ve dizlerinizi sıkmayın.

Dizginleri Bırakma

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 14

Atlar, hareket halindeyken başlarını hareket ettirir ve binici bu harekete uyum sağlamazsa, dizginleri ellerinden çektirirler. Bu olay, binicilere dizginlerle çok ufak temaslarla atı doğru yönlendirme yeteneği kazandırır. Binici, daha sonra ellerini yukarı kaldırarak veya dizginleri elleriyle çekmeye çalışarak dengeler.

Çözüm: Binicilik, sürekli kendini kontrol ve dengeleme işidir. Bir yürüyüşte bile atın başı, aşağı yukarı sallanır. Bu yüzden binicinin kollarını ve ellerini hareket ettirmesi gerekir, böylece dizginler çok uzun olmaz. Kollarının yanlarından sarkmasına izin ver, omuzların menteşe gibi hafifçe hareket etmesini sağlayın. Eğer at, bir şey üzerinde gezdiğinde, hapşırdığında veya atlar gibi dizginleri öne doğru çekerse, atı daha fazla dizginlemek için kollarınızı kullanmayı öğrenin ve dizginlerin parmaklarınızdan kaymasına izin vermeyin. Giderken dizginlerinizi nasıl kısaltacağınızı öğrenin. Ayrıca, süratli veya dörtnalda hızı artırdığınızda at başını hafifçe yukarı doğru kaldıracağı için dizginleri kısaltmanız gerekecek.

Nefesini Tutma

Deneyimli biniciler bile yeni bir şey öğrenirken nefesini tutar. Fakat genellikle, gergin veya çok yoğun konsantre olan acemi biniciler nefeslerini sıklıkla tutuyorlar.

Çözüm: Gülümseyin, gülün, mırıldanın veya atın adımlarıyla uyumlu bir şekilde nefes almayı deneyin.

Dizginleri Ölümüne Çekme

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 15

Dizginleri sert bir şekilde çekmek atın kafasını karıştırabilir ve sinirlendirebilir. Çünkü binici aynı anda baldırlarıyla sürüş vermeye devam ederken git, elleriyle dizginleri çektiğinde dur komutu demektedir. Bir süre boyunca bunu yapmak, atların dizgin uyarı ver yardımlarını anlamamasına neden olur. Çünkü ağızları hassaslaşmaz veya baskı ve acıyı önlemek için başlarını şiddetli bir şekilde  çekerler. Eğer dizginleri sert bir şekilde sürekli çekmeye devam ederseniz, atlar şahlanabilir veya kendini geriye atabilir.

Çözüm: Atın ağzını çekmeden hissetmeyi öğrenin. Dizginlere asılmak yerine çok ufak hareketlerle oynayın. At hareket halindeyken, dizginlerin uzamasına izin verdiğinizde yeniden ayarlamayı öğrenin. Dizginleri, her iki elinizde yumurta ile tutun. Ne yumurtayı kırın, ne de elinizden düşürün!

Ali Ata Bakma!

Acemi Binicilerin En Fazla Yaptığı 11 Riskli Hata ve Çözümü 16

Yeni biniciler genellikle atlarına aşık olurlar ve ona bakmak isterler ya da gerginliklerinden dolayı ata göz kulak olmak isterler. Aşağı bakmak, nereye gittiğinizi göremeyeceğiniz anlamına gelir. Başınız aşağıda iken boynunuz bükülür. Bu da omurganızı sertleştirir. Vücudunuzdaki çok ufak bir sertlik bile atınız tarafından hissedilir.

Çözüm: Atınızın kulakları arasından bakmanız gerektiğini duydunuz mu? Duyduysanız bu kısmen doğrudur. Gerçekten ise nereye gittiğine bakmalısın. Dönerken, atınıza uyarı vermeden önce gideceğiniz hedefe bakın. Gözleriniz ileride daha iyi dengede duracaksınız.

Güvenlik İhmali

Ata binmeden önce, uygun bir tog/kask ve emniyetli bir binici çizmesi ya da botu giydiğinizden emin olun. Her şeyden önce güvenliği ihmal etmek belki de yapabileceğiniz en büyük hata ve en tehlikeli yaralanmalara neden olabilir.

İlgilinizi Çekebilir