Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Lipizzan Atları: İspanyol Binicilik Okulu’nun Zarif Yıldızları

Lipizzaner olarak da adlandırılan Lipizzan Atı, klasik binicilik sanatının Rönesans etkisiyle yeniden canlandırıldığı bir dönemde, Avusturya ve İspanya’yı kontrol eden Habsburg monarşisi tarafından yaratıldı. Bu süre zarfında, binicilik okullarında ve orduda kullanım için hızlı ve hafif olacak atlara da ihtiyaç vardı.

Lipizzan Atı Hakkında Bilgiler

Lipizzaner Atı, bir kraliyet atı olarak kabul edilir ve bu özel hayvanın özelliklerini geliştirmek 400 yıllık seçilime dayalı bir üretim gerektiğinden, aynı zamanda Avrupa’nın en eski at ırklarından biridir.

Lipizzan atı son derece zeki ve eğitilebilir olmasıyla tanınır.

İberya kısraklarıyla Arap ve Berber aygırlarını özelliklerinin birbirine geçmesinin sonucu oluşan İspanyol Atı; güzelliği, zekası ve sağlamlığıyla biliniyordu, bu yüzden Maximillan II bu atı 1562’de Avusturya’ya getirdi. Damızlık at haralarını bulduğunda Kladrub’daydı. Maximillan’ın kardeşi Archduke Charles, 1580’de Lippiza’da İspanyol soyunu kullanarak bir damızlık çiftliği kurdu.

Lipizza ve Kladrub soyu yerli Karst atlarıyla çiftleştirildi. Sonraki nesiller Napoliten ve İspanyol kökenli olan ve Danimarka, Almanya ve İspanya’dan elde edilen diğer Barok atlarla da çiftleştirildi. Kladrub daha ağır atlar üretmeye odaklandı, ancak hafif atlar ve binicilik atları ise Lipizza damızlıklarından geliyordu.

Lipizzan Atı Özellikleri

  • Yükseklik: 144 cm ile 165 cm arasında
  • Fiziksel özellik: Güçlü, kaslı, zarif
  • Ağırlık: 450 – 550 kg.
  • Ömür: 30-35 yıl
  • En Uygun Olduğu Biniciler: Atlarla çalışma deneyimi olan at sahipleri, eğitmenler ve biniciler
  • Mizaç: Akıllı ve eğitilebilir, ancak bazen inatçı
  • Karşılaştırılabilir Irklar: Endülüs atı, Arap atıispanyol binicilik okulu lipizzan atları

Lipizzan atları son derece zeki ve eğitilebilir olarak bilinmektedir. Bu nedenle, görünüşte güzel ve muhteşem olmanın yanı sıra, bu atlar, atlarla çalışma deneyimi olan biniciler ve sahiplere harika partnerler olabilirler.

Bununla birlikte, Lipizzan atlarının bazen inatçı davranış sergileyebileceği de belirtilmelidir, bu yüzden biraz sabırlı olmayı ve zor bir atın nasıl yönetileceğine dair bilgi ve deneyim sahibi olmayı gerektirirler. İyi davranışı ödüllendirmek yöntemiyle, bir eğitmen bu at cinsine iyi alışkanlıklar aşılayabilir.

Lipizzaner atı bir kraliyet atı olarak kabul edilir.

Karakteristik Özellikleri

Lipizzan Atı, gururlu duruşu ve sağlam, kompakt gövdesi ile ünlüdür. Genellikle hafif bombeli başı Arap Atına benzemektedir, ancak bu atlar aynı zamanda İspanyol Atının dışbükey profiline de sahip olabilirler. Ayrıca, atın başı kemerli ve kaslı bir boynun üzerine yerleşmiştir ve bu atlar; büyük, karanlık, etkileyici ve güzel gözleriyle ve bakışlarıyla dikkat çekerler, aynı zamanda küçük kulakları ile bilinirler.

Bu cinsin bedenine baktığınızda, inanılmaz derecede uzun olmasa da, gerçekten bir güç timsali görürsünüz. Güçlü omuzları, oldukça kaslı arka kısımları ve tepeli boynu kolayca fark edilebilmektedir. Bacakları ise oldukça dikkat çeken eklemleri ve tendonlarıyla güçlüdür. Sırtları incik kemiği olduğu için kısadır ancak bel çevre ölçüleri derindir.

lipizzaner horse lipizzan atları

Güçlü arka ayakları sayesinde, bu atlar “havada” ayakları yerden kesme gibi zorlu dressage hareketlerini gerçekleştirebilirler. Genel olarak, Lipizzan Atının yürüyüşleri elastik ve güçlü olarak kabul edilir ve bu hayvanların doğal olarak dengelendiği bilinir.

Lipizzan atları KIR DONA 6 ila 10 yaş arasında dönerler.

Don ve Nişaneler

Genetik olarak Lipizzan, beyaz değil, kır dona sahip bir ırktır. Bu at cinsinin beyaz bir donu olmasına rağmen, bu hayvanlar kahverengi, kır donda veya siyah-kahverengi gibi koyu donlarda doğarlar. At bir yetişkin olarak muhteşem bir beyaz dona sahip olana kadar rengi açılır.

Lipizzaner’in beyaz donu 6 ila 10 yaş arasında bir dönemde oluşur ve zaman zaman kahverengi veya siyah bir Lipizzan Atı bulabilmenize rağmen, bu cinsin baskın donu beyazdır. Tarihsel olarak, yetişkin sürülerde ayrıca boz, al ve alaca donlarda farklı atlar da görülmüştür.

Yararlı Bağlantılar

http://www.lipizzan.org/aboutlipizzans.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Lipizzan

İlgilinizi Çekebilir