Tay atın üç yaşına kadar yavrusuna denir. Tayların doğum zamanı oldukça heyecan vericidir. Eğer ilk defa tay yetiştirecekseniz hem çok heyecanlı hem de çok meraklı olmanız gayet normal. Tayların beslenmesine, sağlığına ve eğitimine çok dikkat edilmeli sürekli gözlem altında bulundurulmalıdır. Yeni yavrunuz oldu veya yoldaysa bu bilgilere mutlaka göz atmalısınız.
Taylar 11 Ayda Doğar
Atların uzun bir doğum süreci vardır. Bir tayın kısrak içinde tamamen gelişmesi yaklaşık 11 ay sürer. Bazı taylar birkaç hafta gecikebilir veya erken olabilir. Bazen, bir yavru dört haftaya kadar geç doğabilir. Çoğu yetiştirici, ilkbahar başında yavru almaya çalışır, bu sayede yavru yaz aylarında büyüyebilir ve egzersiz yapabilir.
Taylar Doğar Doğmaz Yürürler
Taylar doğumdan sonra çok kısa bir sürede; ayakta durabilir, yürüyebilir ve süratli koşabilir. İdeal olarak, bir tay iki saat içinde yere basmalı ve emzirilmelidir. Eğer daha uzun sürerse, veterineri aramayı ihmal etmeyin. Genelde dişi taylar daha kısa sürede bunu başarır. Taylar doğumdan yaklaşık 24 saat sonra dörtnala koşabilir.
Acil! Bağışıklık Sistemini Güçlendirin
Bir tayın annesinden aldığı ilk süt kolostrumdur. Bu süt, korumasız doğan tayların bağışıklık sistemini güçlendirir. İdeal olarak, yavru doğumdan sonraki ilk saatlerde kolostrum almalıdır. Kolostrum antikor sağlamakla kalmaz, aynı zamanda mekonyum denilen tayın ilk terslemesine de yardımcı olur. Tay, yaşamının ilk saatlerinde yaklaşık bir litre kolostrum alacaktır.
Sessiz İletişim: Kalpten kalbe giden bir yol vardır görülmez.
Kısraklar ve taylar çok hızlı bir şekilde birbirlerine bağlanır ve iletişimlerinin çoğu neredeyse insan gözüyle algılanamaz. Yeni doğan tay, annesini doğumdan sonra onu yalaması ve koklaması sırasında çıkardığı seslere göre tanımlar ve diğer kısraklardan ayırt eder.
Dikkat! Gelişmemiş Bağışıklık Sistemi
Tayın kendine ait bir bağışıklık sistemi olmadığı için, çok hızlı bir şekilde enfeksiyon oluşabilir. Tayın göbeği doğumdan sonraki birkaç gün boyunca dezenfekte edilmeli ve herhangi bir hastalık belirtisi için izlenmelidir.
Sakin Ol! Bacakların Doğrulması Bir Kaç Gün Alabilir
Birçok yavru tuhaf bir şekilde eğilmiş bacaklarla doğar. Bu durum küçük kısraklarda doğan büyük yavrularda yaygın olarak görülür. Bağları ve tendonları olgunlaşmamış olduğundan, neredeyse bukağılıkları yere değerek yürüyebilirler. Birkaç gün içinde, yavrular güçlendikçe, bacaklar düzleşme belirtileri göstermelidir. Aksi takdirde, veteriner çağırmanın zamanı geldi.
Nihayet! Karanlık Gecenin Misafiri
Taylar çoğunlukla gece doğar ve doğum çok hızlı bir şekilde gerçekleşir. Tavlada seyis bir çay sigara molasından geri döndüğünde, onu bekleyen minik bir misafir bulabilir. Vahşi doğada kısrağı ve minik tayı, gecenin karanlığı ve hızlıca gerçekleşen doğum korumaya yardımcı olur.
Yalnız Sütle Beslemeyin
Bir yavru, yaklaşık bir haftalık olduktan sonra otların tadına bakmaya başlayacaktır. Yaklaşık 10 günlük olduklarında, biraz ot ve saman yemeye başlarlar. İki ay boyunca, yavru yalnızca kısrak sütünün sağlayabildiğinden daha fazla beslenmeye ihtiyacı vardır.
Uzun Bacaklar
Bir yavrunun bacaklarının uzunluğu neredeyse yetişkin bir at olduğu zamanki uzunluktadır.
En İyisi! Erkenden Sütten Kesmek
Taylar üç ay kadar sütten erkenden kesilebilir. Genellikle anneleriyle daha uzun kalırlar. Ancak, kısrak veya tayın durumu hakkında bir endişe varsa, çok hızlı bir büyüme belirtileri gösterirse, sütten erken kesmek en iyisi olabilir. Taylar çok hızlı büyüdüğünde bacak eklemlerinde problemler oluşabilir. Dört aydan sonra yavru artık annesinin sütünden önemli miktarda besin almamaktadır.
Doğum ile At Binme arasında Uzun Bir Zaman Vardır
Bir tay yıllar önce yere basmış olsa da, biniş için derhal iyi bir yol haritası ile terbiye edilmesi gerekmektedir.