Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Yılkı Atları

Atlar, Anadolu’nun vazgeçilmez güç hayvanlarından biridir. Savaşlara ve binlerce kahramanlığa konu olmuş atlar, kendi aralarında sınıflara ayrılır. Bu sınıflardan biri olan yılki atlarına bir nevi terk edilmiş at da denilebilmektedir. Yılki atları yaşlanmış ve artık iş gücünden düşmüş olan atlara verilen isimdir. At sahipleri işlerine yaramayan bu atlara masraf etmemek için kış aylarında serbest bırakır, eğer hayatta kalırlarsa yazın tekrar alırlardı. Özgürlük sembolü olan atların yılkı atları haline gelmelerinde sahiplerinin rolü bu şekilde başlamaktadır.

[ilgilikarti2 perma=”https://binicilikokulu.com/at-fotograflari/ozgurluk-onaqui-daglarinda-vahsi-mustang-atlar/”]

Yılkı Atlarının Anadolu’daki Yeri

Anadolu’da atlara büyük önem verilir. Ancak yaşlanmış atların, bakıcılarına ve sahiplerine masraftan başka hiçbir yararı yoktur. Yılki atları kış geldiğinde sahiplerinin yedirip içirmek zorunda kalmamak için dağlara gönderdikleri yaşlı atlardır. Kar altında son derece hoş görüntüler oluşturan yılki atlarının öyküsü çoğu kişi tarafından bilinir ve dilden dile aktarılır.

Hizmet ömürleri dolmuş olmasına rağmen yine de güçlü olan bu atlar, dağlarda sürüler halinde gezer. Eğer kış boyunca kendilerine bakabilirlerse, yaza kadar zorlu kış şartlarında yaşayabilirlerse sahipleri tarafından tekrardan sahiplenilmektedir. Atlar bu zaman diliminde başlarının çaresine bakmak zorunda ve bu dönemi atlatmaları durumunda tekrardan sahipleri tarafından geri getirilirler. Ancak bu dönemde hayatını kaybeden atlar da telef olmaktaydı.yılkı atları nedir, yılkı atları nerede yaşar

Yılkı Atlarının Doğadaki Hali

Sahiplerinin bir işine yaramayan atlar, bakımını yapmak zorunda kalmamak için ormana veya dağlara yollanır. Atların bakımını üstlenmek istemeyen sahiplerine geçtiğimiz dönemde devlet tarafından bazı cezalar da verilmişti. Sahiplerinin boşluğa bıraktığı bu mahzun atlar, yılkı atı olarak anılmaktadır. Ormanlarda bulunan vahşi hayvanlardan kendilerini koruyarak hayatta kalmayı başaran atlar yaz aylarında tekrar sahipleri tarafından alıkonulurlar. Bazen bu atları aramaya çıkan sahipleri ölüleriyle dahi karşılaşmışlardır.

[ilgilikarti2 perma=”https://binicilikokulu.com/at-saglik/atlar-kac-yil-yasar/”]

Yaşam Mücadelesi

Doğada kendilerini korumak ve hayatta kalmak için mücadele eden bu atlar, geçtiğimiz yıllarda Isparta ve Kayseri’de toplu halde ölmüş olarak bulunmuştur. Atlar, kışın karlar altında kalan otlara ulaşarak yaşamlarını sürdürmek için zorlu hatta eziyet denilecek tarzda mücadele etmişlerdir. Sahipleri tarafından sokağa bırakılmak hayvanlara yapılan işkenceye en büyük örnektir.

Yararlı Kaynaklar

https://kayseri.ktb.gov.tr/TR-183288/yilki-atlari.html

İlgilinizi Çekebilir