Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlı Dayanıklılık (Endurance) Ne Demek?

Geçmişten beri hayatımızda önemli bir yere sahip olan atlarla ilgili konular kişilerin ilgisini çekiyor. Atların özellikleri, beslenmeleri ve bakımları merak edilen konular arasında yer alıyor. Birçok kişi tarafından bu sorulara cevap aranıyor. Bu konular dışında bir de atlarla alakalı olan atlı dayanıklılık (endurance) ne demek? Merak ediliyor. Atlı dayanıklılık atların üzerinde binicileri varken çeşitli çevre şartlarına karşı dayanıklılıklarının ölçülmesini ifade eder.

Atlı Dayanıklılık – Endurance Yarışmaları

Atlı dayanıklılık yarışmalara binicilik spor dalını ilgilendiren bir yarışmadır. Bu yarışma kapsamında atların çeşitli durumlara karşı ne kadar dayanıklı olabildikleri ölçülür. Yarışma atların üzerinde bulunan binicilerin yarışma parkurlarından atlarını doğru idare ederek başarılı bir şekilde geçip geçemediklerinin ölçülmesini sağlar. Atların zamana ve parkura karşı yapılan yarıştan başarılı ve sağlam bir şekilde çıkabiliyor olması önemlidir. Bunun için at binicilerinin atlarının durumlarını iyi bilmeleri gerekir.

Atlı Dayanıklılık Yarışması Etapları

Binicilik sporuna ait bir yarışma olan atlı dayanıklılık yarışmaları bazı etaplardan oluşur. Etaplardan başarılı bir şekilde çıkan atlar veteriner kontrolünden geçirilerek diğer etaba geçmesi sağlanır. Etapların süreleri yapılan yarışmanın türüne göre değişebilir.

Yarışmalarda Parkur

Atlı dayanıklılık yarışması kapsamında atın parkurda bulunan zemin, hendek, iklim, iniş, süre, çıkış ve yön gibi farklı durumlardan başarılı bir şekilde çıkmasının takibi yapılır. Etap için verilen süre içerisinde at ve at binicisinin şartlara uyum sağlaması ve atın sağlıklı bir şekilde parkurdan çıkabilmesi beklenir. Etap sununda atın kontrolleri yapılır. Ayrıca etap süresi için atın parkuru tamamlayıp tamamlamadığına bakılır ve sonrasında diğer etaba geçilir.

Atlı Dayanıklılık Yarışma Çeşitleri

Atların dayanıklılıklarının ve başarılarının ölçüldüğü atlı dayanıklılık yarışları bazı çeşitlere ayrılır. Yarışmalar atın kat edeceği kilometre hesabına göre değişiklilik gösterebilir. Atlı dayanıklılık yarışma çeşitleri şunlardır; atlı dayanıklılık bir yıldız, atlı dayanıklılık iki yıldız, atlı dayanıklılık üç yıldız, ulusal atlı dayanıklılık geliştirme ve atlı dayanıklılık kalifikasyon yarışmasıdır.

Yarışmanın çeşitlerine göre yarışa katılacak atın yaşı, km uzunlukları, hız sınırları ve atın nabız atım sayıları değişiklilik gösterebilir. Ayrıca bir üst yarışmaya katılabilmek için önceki yarışmayı başarıyla tamamlamış olmak gerekir.

Örneğin alt yarışma olan atlı kalifikasyon yarışmasında başarı elde eden biniciler üst yarışma olan ulusal atlı dayanıklılık geliştirme yarışmasına katılabilirler. Bu yarışmadan geçemeyenler üst tura katılamazlar. Ayrıca atlı dayanıklılık alanında özel yarışmalarda yapılabilir.atlı dayanıklılık

Atların Yaşlarına Göre Yarışmalara Katılması

Atlar yaşlarına göre atlı dayanıklılık yarışma seviyelerine katılabilirler. Seviye için yaş şartına uymayan atlar yarışmaya katılamazlar. Atlı dayanıklılık yarışlarına bir atın katılabilmesi için 5 yaş ve üzerinde olması gerekir.

5 yaşında olan atlar atlı dayanıklılık yarışlarının alt seviyesi olan atlı dayanıklılık kalifikasyon ve atlı dayanıklılık geliştirme yarışmalarına katılabilirler. Bunun dışında 6 yaşında olan atlar ise bir yıldızlı ve iki yıldızlı yarışmalara kadar olan yarışmalara katılabilirler.

Atların 7 yaş ve üzerinde olması durumunda da atlı dayanıklılık 3 yıldıza kadar olan yarışmalara katılmalarına izin verilir. Ancak bu yarışmalara atların katılabilmeleri için yaşlarının tespit edilmesi ve veteriner kontrolünden başarılı olarak çıkmış olabilmeleri gerekir.

Atların Atlı Dayanıklılık Yarışına Katılma Şartları

Atların müsabakalara katılabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerekir, öncelikle yarışa katılacak olan atların veteriner kontrolünden geçirilmesi gerçekleştirilir. Sağlıklı olmayan atlar yarışmalara katılamazlar, ayrıca yarışmaya katılma hakkı elde eden atların bakımlarının ve beslenmelerinin iyi yapılması gerekir.

Ayrıca ayaklarında bulunan nalların sakatlığa neden olacak durumda olmaması gerekir. Bunlar dışında yarışma sırasında sakatlanan atların yarışmamaya devam etmemesi gerekir. Son olarak da atlara binen binicilerinin yarışma sırasında parkurda hatalar yapmaması gerekir. Aksi durumda yarışmadan elenirler.

Bilgi ve duyurular için https://www.binicilik.org.tr/Detay/13/Atli-dayaniklilik adresinden bilgi alabilirsiniz.

İlgilinizi Çekebilir