Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Yeni Doğum Yapan Atın Alması Gereken Vitaminler Nelerdir?

Atların gebelik süreci 11 ile 12 ay arasında sürmektedir. Bu süreç boyunca alınan tüm vitamin ve mineraller kan yoluyla bebeğe geçtiği için doğumdan sonra takviye olarak alması gereken, onu güçlendirecek vitaminlere ihtiyaç duyar. Doğum oldukça sancılı bir süreç olduğu için beslenmesine ve devamındaki hareketlerine de özen gösterilerek bakımı yapılmalıdır. Anne olan ata uygun bir beslenme takvimi ayarlanmalı, yemekleri arasında gerekli vitaminlerin vücuduna sağlandığına emin olunmalıdır. Peki, yeni doğum yapan atın alması gereken vitaminler nelerdir?

Vitamin Takviyesi

Atların doğumdan sonra bolca C vitaminine ihtiyacı vardır. Bu durumlarda özel üretilmiş besin takviyeleri kullanılabilir. Özellikle vücuduna sağlanan C vitamini kışın zor şartlarda da yavrusuna bakması için gerekli olan direnci anneye sağlar. Multivitamin takviyeleri de veterinerlerden temin edilebilir. Böylelikle çoklu vitaminler vücuda sağlanır. Özellikle doğumdan sonra vücudun bağışıklık sistemini tekrar kurması için de özel macun karışımları üretilmektedir. Bu ürünler sayesinde atlar çok çabuk toparlar ve ayağa kalkabilirler.Yeni Doğum Yapan Atın Alması Gereken Vitaminler Nelerdir? 2

Yağ Asitleri ve Faydaları

Anne atın doğumdan sonra derisinde ve tüylerinde seyrelme, tırnaklarının kalitesizleşmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması ve hastalıklara açık olma, mide ve kemik rahatsızlıkları yaşadığı zamanlarda omega yağ asitlerinden faydalanılması gerekir. Atların hem daha sağlıklı hem de vücut direncini toplaması için yemek diyetlerine bu ek gıdalar eklenmelidir. Ayrıca atların vücuduna aldığı yeterli miktarda omega yağları performanslarını da artırmaktadır.

[ilgilikarti2 id=”1481″]

Kas ve Eklemler

Doğum sonrasında vücudun hemen toplanması için vitamin ve mineral takviyesinden sonra, sık sık atlar kontrol edilmelidir. Su içtiğine emin olunmalıdır. Gerekli mineralleri su yoluyla da vücuduna alan atlar, yeterli su içmedikleri zaman kas krampları, eklem ağrıları ve hazımsızlık sorunları çekebilirler. Huysuzlaşarak kendisine ve çevresindekilere zarar vermemesi için hem verilen tüm ürünleri tam olarak aldığına emin olunmalı hem de kas ve iskelet sistemine yardımcı aminoasitlerin tam olarak alındığından emin olunmalıdır. Vücut doğum sırasında çok fazla su kaybettiği için sürekli olarak su takviyesi yapılmalı, verilen suyun da taze olmasına dikkat edilmelidir.

  Tay Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

İlgilinizi Çekebilir