Atınızın donuk mat renkte bir vücudu, kısa bir yelesi veya ince bir kuyruğu mu var? Bu durumun sebeplerinin bir kısmı genetik olabilir, ancak atınız başından kuyruğuna kadar daha iyi tüylere sahip olması için yapabileceğiniz birçok şey de mevcuttur.
İster atınızı yarışmalara çıkarın, ister sadece arazi binişi yapın, atınızın vücudunu, yelesini ve kuyruğunu daha iyi bir hale getirmek için size 6 ipucu sunuyoruz.
Bkz: At Sağlığı
# 1 – Sağlıklı saçların oluşumu vücudun içinden başlar
Atınızın doğru bir şekilde beslenmesini sağlamazsanız, hiçbir bakım kremi veya diğer “ipuçları” atınızın tüylerini iyileştirmez. Sağlıklı tüylere sahip olması için atınızın kaliteli yem ve otların içeriğinde bulunan doğru miktardaki protein, amino asit ve vitaminlere ihtiyacı vardır. Beslenme programında yeterince protein bulunmayan atlarda, tüylerin uzaması yavaşlar ve hatta dökülmeler görülür. Amino asitler ve vitaminler, tüylerin yüzeyini iyileştirir ve böylece daha parlak ve sağlıklı bir görünüş sağlarlar.
# 2 – Her gün tımar etmek
Atınızın üzerinde çok uzun süre beklemiş kir ve kepekler, kuru ve kaşıntılı bir cilde neden olabilir. Bu nedenle atınıza günlük düzenli bir bakım sağlamak, daha sağlıklı bir vücuda (deri) sahip olmasını mümkün kılacaktır. Günlük tımarlama, başka şekilde görmeniz mümkün olmayan küçük kesikleri, sıyrıkları, enfeksiyonları, şişlikleri veya diğer problemleri de görmenizi sağlar. Örülmüş bir yele ve kuyruk, günlük tımara ihtiyaç duymaz, ancak yine de dolaşmaları ve de kırılmaları önlemek için düzenli bakım gereklidir.
Yararlı Kaynaklar
# 3 – Yele ve kuyruğunu örebilirsiniz
Atınızın tüylerini korumanın en iyi yollarından beri, atın yelesini ve kuyruğunu örmektir. Bu yöntem tüylerin karışmasını engellemeye yardımcı olur. Bu oldukça önemlidir çünkü tüylerde oluşan düğümleri fırçalamak, sağlıklı tüylerin de kopmasına sebep olabilir. Bu durumda kısalmış bir yeleye veya seyrelmiş bir kuyruğa neden olabilirsiniz.
Atın yelesini ördüğünüz zaman, tüylerdeki kırılmayı önlemek için lastik bantları örgünün daha kalın kısımlarına yerleştirmeye özen gösterin.
# 4 – Atınızın kuyruğunu taramayın
Atınızın kuyruğunu fırça ile taramak için genelde geniş dişlere sahip büyük bir metal tarak kullanılır ancak inanılanın aksine bu taraklar kılları köklerinden koparabilir. Ve kopan her bir kılın orijinal uzunluğuna geri dönmesinin birkaç yıl sürdüğünü düşünürsek, her tarama işleminde atınızın kuyruğunu istemeden de olsa inceltiyor olabilirsiniz. Bu durumu engellemenin iyi yolu, parmaklarınızı kullanarak talaş parçalarını ve düğümleri ayıklamak ve yumuşak bir fırçayla hafifçe tımar etmektir.
# 5 – Her şeyi temiz ve kuru tutun
Ekipmanları, battaniye ve eyer örtüsünü temizlemek genellikle tahriş edici mantar oluşumu riskini azaltmaya yardımcı olur. Ahır etrafındaki kir ve nem, enfeksiyon oluşumuna sebep olabilir, bu nedenle ahırın temiz ve kuru tutulması, atınızın genel anlamda sağlıklı olmasına destek olacaktır. Atınızdaki kiri ve teri ve üzerindeki ekipmanları (eyer altı vb.) temizlemek cildinin tahriş olmasını ve yara oluşumunu önlemeye yardımcı olacaktır. Gösteriler için kuyruğun üst kısmındaki kısa tüyleri yumuşatmak amacıyla kullanılan jel ve tüy spreyi kuruluğa sebep olabilir. Bu sebeple, bu ürünleri kullandığınızda cildi kaşındırmasını önlemek için iyice yıkamalısınız, aksi takdirde deriyi tahriş edebilir ve dökülmeye neden olabilir.
# 6 – Kurtçuklardan arındırmak çok önemlidir
Kurtçuklar atları kaşındırır. Bu sebeple atın kuyruğunu bir yere sürterek kaşımaya çalışması, cildin tahriş olmasına ve tüy kaybına neden olur. Atınız hissettiği kaşıntıyı hafifletmek için kendisini bir yere sürttüğünde, kuyruk kıllarının bir şeye takılmasına ve kopmasına neden olabilir. Bu durum sonuç olarak daha ince bir kuyruğa sahip olma riski taşır.
Okuma Önerisi