Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlar Neden Çifte Atar ve Bu Konuda Ne Yapılmalıdır?

Çifte (tekme) atan bir at tehlikeli olabilir. Atınız yalnızca ısıran bir sineğe çifte atıyor olsa ve siz de önünüze çıkarsanız yaralanabilirsiniz. Bazı atlar kötü bir çifte alışkanlığı geliştirir ve yerde ya da biniş esnasında tehdit oluşturabilirler.

Atlar Neden Çifte Atar?

Atlar çeşitli nedenlerden dolayı çifte atarlar. Bir at, bacaklarının ve karnının etrafındaki ısıran sineklere tekme atabilir. Bir atın kolik olması durumunda karnına tekme atar. Dikenli ot gibi bir şey bacaklarını veya karınlarını gıdıklarsa tekmeleyebilir veya yere vurabilirler. Genellikle bunlar çok güçlü değildir.

Atların meralarda sıklıkla birbirlerine çifte attığı görülüyor. Oynarken bunlar güçlü vuruşlar olmayacak ve nadiren başka bir atla temas kuracaklar. Bu, genellikle atın enerji yakmak için dörtnala koşması ve atlaması olarak görülen yüksek ruh halinin bir göstergesi olabilir.

Savunma

Atlar ayrıca kendilerini savunmak için de çifte atarlar ve bu çifteler genellikle güçlüdür ve iyi hedeflenmiştir. Atlar, başka bir atın yemeğine, tayına, özel bir sürü arkadaşına çok yaklaştığını veya başka bir atın ona karşı saldırgan davrandığını hissettiğinde tekme atarak kendilerini savunabilirler. Vahşi doğada atlar, yırtıcı hayvanları savuşturmak için genellikle her iki arka ayağını aynı anda kullanarak güçlü tekmeler kullanırlar. Bir kısrak, çiftleşmeye açık değilse bir aygıra tekme atabilir.

Bu savunma içgüdüsü, bazı atların alarma geçtiklerinde neden çifte attıklarını açıklayabilir; örneğin atın arkasında bir insan, köpek veya başka bir hayvan ‘görüntüye çıktığında’. Ya da bir ekipman gevşeyip atın arkasında veya yanında sürüklenirse, ona tekme atarak tepki verebilir. Çekme eğitimi almış bir at, yavaşça tanıtılmadığı ve atlı bir aracın görüntüsüne ve gürültüsüne alışmasına izin verilmediği sürece, ekipmana tekme atabilir.

Tekmeleme Sorun Olduğunda

Tutulurken veya binilirken çifte atmak tehlikeli ve kötü alışkanlık haline gelebilir.

At, bir süre sonra, hoşlanmadığı bir şeyden kurtulmak için tekme atmanın en iyi strateji olduğunu öğrenmiştir.

Bazı atlar, başka bir ata arkadan çok yakın binildiğinde tedirgin olur ve diğer atı uzaklaştırmak için tekme atabilir. Bu durum, ata grup halinde binildiğinde veya at gösterisi gibi kalabalık bir alanda binildiğinde sorun yaratır. Bu durumda hem at hem de binici (ve seyirciler) yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Bir atın diğerine tekme attığı ve darbenin asıl yükünü binicinin aldığı olayları biliyorum. (bacağım çatlamıştı. dikiş atıldı ve alçıya alınmıştı 🙂

Bazı atlar köpeklerden, kedilerden veya ponylerden hoşlanmazlar ve çok yaklaştıklarında onları çiftelemeye başlayabilir.

Bazı atlar meydan okurcasına çifte atar. Bu bir saygısızlık gösterisidir. Bu vuruşlar size yöneliktir ancak at, bağlantı kurulabilecek mesafede olmadığını bilir. Bu hamle genellikle çalışırken olur. Bazı atlar canları sıkıldığında veya sabırsızlandıklarında ahırlarının duvarlarını tekmelerler.

Çifte Atan Bir At ile Nasıl Başa Çıkılır?

Eğer atınız tekmeyi alışkanlık haline getirmiş gibi görünüyorsa yapabileceğiniz birkaç şey var. Dışarıdaysanız, diğer insanları atın tekme attığı konusunda uyarmak için kuyruğuna kırmızı bir kurdele bağlayın. Eğer grup halinde biniş yapıyorsanız, grubun en arkasında biniş yapın ve başkalarının da bu durumu bildiğinden emin olun.

Tekme atan bir atı idare etmek ekstra dikkat gerektirir. Atınız halka açık bir yerde olduğunda, atın etrafında çalışan herkesin atın alışkanlığının farkında olmalıdır.

Siz ve atınızın yanına gelmesi gereken herkes, arka ayakların menzilinden uzak durmalısınız. At gösterisi veya fuar gibi halka açık bir yerdeyseniz atınızı yaya trafiğinden ve diğer atlardan uzakta konumlandırmanız gerekir.

Beden Dilini İzlemeyi Öğrenin

Atların çoğu, saldırmadan önce sizi vücut dilleriyle uyaracaktır. Bu nedenle, hangi durumların tekmeyi tetikleyebileceğini bilmenin yanı sıra, tekme öncesinde oluşabilecek kulak, baş ve vücut duruşunu da anlamanız gerekir. Atın darbesini dikkatlice hedef alması ya da meydan okuması fark etmez, yaklaşmakta olan tekmenin işaretlerini tanımanız ve ata düşünecek başka bir şey vermeniz gerekir.

Atın duyarsızlaştırılmasıyla kötü alışkanlıklarını azaltabilirsiniz. Eğer korkmuş gibi görünüyorsa ve belirli bir şeye saldırıyorsa, atın o şeye alışması için yavaş yavaş çalışmanız gerekecektir.

Eyerlenirken tekme atıyorsa, bu süreçte sürekli olarak nazik ve yavaş olmanız gerekir. At meradaki diğer atları her seferinde tekmeliyorsa ve yaralanmalarına neden oluyorsa ayrılması gerekebilir.

Tekmeleyen Zincirler

Tekme atan bir at ile başa çıkmanın bir yolu “zincirleri tekmelemektir”. Zincirin kısa bir uzunluğu, her bir arka papazına bağlanır. Bu, at zinciri tekmelerse kendi bacaklarına karşı hissedeceği ve muhtemelen tekme atmaktan caydırılacağı teorisine dayanmaktadır.

Zincirleri tekmelerken bazen işler tersine gidebilir. Atı korkutuyorsa sorunu daha da kötüleştirebilir ve daha sonra herhangi bir getr/topukluk veya bandaj uygulamak yeni bir sorun haline gelebilir. Elbette ilk kez giyildiğinde at şiddetli tepki verebilir.

Bazı atlar bunlara alışır ve etkisiz hale gelebilirler. Veya zincirler takılıyken at tekmelemez, ancak çıkartıldıktan sonra tekmeleme sorun olmaya devam edebilir. Zincirler bir atın nalına veya tel çite takılabilir (bu pek olası değildir ancak mümkündür). Biniş sırasında tekme zincirleri kullanmayın. Tekme zincirleri kullanmaya karar verirseniz son derece dikkatli olun.

İlgilinizi Çekebilir