Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlara Güvenli Şekilde Yaklaşma Kuralları

At Bakımı ve Güvenlik İpuçları

Temel at güvenliği kurallarına uymazsanız, at bakımı ve binicilik tehlikeli olabilir. İlk atınızı idare etmeyi öğreniyor olsanız da sadece çocuğunuzun dersini izlemek için çitin üzerinden eğilmeyi seviyorsanız, birkaç güvenlik önlemini öğrenmek kaza ve yaralanmaları önleyecektir. En sakin at veya en küçük midilli bile ürkütüldüğünde veya korktuğunda birine zarar verme potansiyeline sahiptir. Bu öneriler size tekmelere, ezilen ayak parmaklarına, ısırıklara, sürüklenmelere veya kaçmalara karşı yardımcı olabilir.

Yeni başlıyorsanız, hatırlamanız gereken her şey karşısında biraz bunalmış hissedebilirsiniz. Ancak güvenlik kuralları, karşıya geçmeden önce iki yöne bakmak gibi alışkanlık haline gelir. Amerikalı bir at eğitmeni olan John Lyons’un dediği gibi, “İnsan güvenliği önce gelir. At güvenliği ikinci sıradadır. Diğer her şey üçüncü sıradadır.”

Bir atın hızla tepki verme ve bir avcıyı geride bırakma yeteneği, vahşi doğada hayatta kalmaları için kritik öneme sahipti. Siz onlara yaşamak için güvenli bir ortam sağlamak için her türlü çabayı göstermenize rağmen, bu içgüdü evcil atlarda bile güçlü kalır. Kolayca ürkebilirler ve onları korkutan şey geçtikten sonra bile uzun süre tedirgin kalabilirler. Bazı atlar diğerlerinden daha tepkiseldir. Yeni başlayanlar için sakin ve sessiz bir atın etrafında çalışmaya başlamak en iyisidir.

Atlara Güvenli Yaklaşmak için İpuçları 

Tehlikeleri azaltmak için şu ipuçlarını takip edin:

  • At veya midilli üzerinize basarsa ayaklarınızı koruyacak sağlam, sert burunlu ayakkabılar veya çizmeler giyin. Ahırda veya atların etrafında sandalet, flip-flop, fileli spor ayakkabı veya herhangi bir ince ayakkabı giymeyin.
  • Yaklaşmadan veya dokunmadan önce atın dikkatini çekin ve atın her zaman önünden yaklaşın.
  • Sakin ve sessiz olun. Ani hareketler veya yüksek sesler bir atın ürkmesine (yana doğru sıçrama) veya tekmesine neden olabilir.
  • Yemlerini kovadan veya yemlikten verin. Atlar çok çabuk açgözlü hale gelebilir ve parmakları havuçla karıştırabilir.
  • Bağlarken, yularda hızlı açılan bir düğüm kullanın, böylece atınız korkar ve geri çekilirse hızla serbest bırakılabilir. Sıkışmış olma hissi, korkmuş bir atı kendine veya size zarar verecek kadar paniğe sevk edebilir.
  • En güvenli durma yeri, atınızın omzunun yanındadır. Tımar, eyer takma veya atınızla başka şekilde etkileşimde bulunmadığınız sürece ondan yaklaşık 10 veya daha fazla adım uzaklıkta kalın. Asla atın tam arkasında durmayın. Kuyruğunu tımarlıyorsanız, yana geçin ve kuyruğu nazikçe kendinize doğru çekin.
  • Atın tırnaklarını temizlerken veya bacaklarına bandaj takarken çömelmeyin veya diz çökmeyin. At hareket ederse hızla kaçabilmeniz için eğilin.
  • Atınızı tımar ederken, eyerlerken veya ahırını temizlerken bağlayın. Ahırda serbest dolaşan bir at havaya uçurabilir. Bağlı bir atı gözetimsiz bırakmayın. Ahırı temizlerken, atın dışarı çıkarılması veya başka bir ahıra konulması en güvenlidir.
  • Asla yuları veya dizginleri ellerinize veya vücudunuzun herhangi bir yerine dolandırmayın. Atınız çekilirse sürüklenebilirsiniz. Kendinizi hiçbir şekilde ata bağlamayın.
  • Bir atı gezdirmenin en güvenli yolu bir yular ipi kullanmaktır. Parmaklarınızı kayışlardan, halkalardan veya gemden geçirmeye çalışmayın. At çekilirse parmaklarınız takılabilir, yaralanabilir veya sürüklenmeniz için eliniz takılabilir.
  • Kapıdan geçerken, atın kendinize çarpmaması için kapının geniş açık olduğundan emin olun. Kapının dar olması atınızı ürkütebilir ve size çarpmasına veya sürüklenmenize neden olabilir. Kapı darsa, siz önce geçin, atı bekletin ve sonra yan tarafta dururken atın geçmesine izin verin.

Buradaki yazılar bilgi amaçlıdır. Atınızın hasta olduğundan şüpheleniyorsanız, hemen veterinerinizi arayın. Sağlıkla ilgili sorular için, atınızı sürekli muayene eden, sağlık geçmişini bilen ve atınız için en iyi önerileri verebilecekleri veterinerinize her zaman danışın.

İlgilinizi Çekebilir