Bulaşıcı hastalıklar Türkiye ve dünyada atçılık bakımında tehlike olmaktadır. Atlarda oluşan bulaşıcı hastalıklar onların performans kaybına, yarış atlarında yarışlardan çekilmelere ve hatta eğer tedavi edilmezse at ölümlerine kadar gidebilmektedir. Peki, atlarda bulaşıcı hastalıklar nelerdir?
[ilgilikarti2 id=”1546″]Ruam Hastalığı
Bu hastalığın etkeni Pseudomanas malleidir. Ruam üç tip olarak görülür. Bunlar; burun, deri ve akciğer ruamıdır. Hastalık insanlara atlarla ve enfekte olmuş vücut sıvılarına temas yoluyla bulaşır. Hasta hayvanların burun akıntısı, balgam ve derideki yaraları yüksek miktarda bakteri içerdiğinden bulaştırma konusunda dikkat edilmelidir. Hastalığın teşhisinde belirtiler gözlemlenir ve serolojik ve bakteriyolojik testler yapılmaktadır.
Hastalıktan korunmak için kontrol edilmemiş atların ahırlara sokulmadan önce mutlaka testlerinin yapılması gereklidir.
At Vebası
Bu hastalık atlarda son derece öldürücü ve bulaşıcıdır. Hastalığın etkeni Arbovirusdür. Etken ısıya ve kimyasallara karşı dayanıksızdır. Hastalık culicoides cinsi sokucu sinekler vasıtasıyla bulaşır. Akciğer ve deri altı dokularda ödemler, iç organlarda kanamalar ve vücut boşluklarında su birikmesiyle kendini gösterir. 5-7 gün kuluçka süresi vardır. Korunmak için aşılama ve sineklerle mücadele yapılmalıdır.
At Frengisi
Hastalığın etkeni Trypanasoma equeperdum’dur. Atlarda cinsel yolla bulaşır. Erkek atlarda; penis bölgesi ve karın alt bölgesinde kızarıklar ve ağrısız şişkinlikler görülür. Büyümüş bölgesel lenf bezleri gözlemlenir. Sık sık idrar yapma isteği olur. Penisden akıntı gelir. Kısraklarda ise; vaginalarından bol miktarda akıntı geldiği gözlemlenir. Hastalığın bu genital evresinden sonraki dönemde sinirsel belirtiler görülür. Atlarda agresif tavırlar izlenir. Atların ölümü ileri düzeyde kansızlık nedeniyle olur.
Bu bulaşıcı hastalıklar dışında sadece Amerika Birleşik Devletlerinde görülen Doğu at beyin hastalığı da bulaşıcı hastalıklar sınıfındandır.
Bulaşıcı Hastalıklardan Korumak İçin Yapılabilecekler
Atların bakım malzemeleri uyuz gibi hastalıklardan korunmak için kendilerine özgü olmalıdır. Aşılarının tam zamanında ve eksiksiz bir şekilde yapılması gereklidir. Atların ve ahırların temizlikleri zamanında yapılmalıdır. Özellikle sineklerle mücadele konusunda dikkat edilmelidir.
Ahıra yeni gelen atların kontrollerinin yapılmış olduğuna dikkat edilmelidir. Kontrolleri yapılmayan atların ahıra sokulmadan önce mutlaka muayenelerinin ve testlerinin yapılması gereklidir.