Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Beslenme: Atların Asla Yememesi Gereken 16 Yiyecek

Atlar çok hassas canlılardır. Bu sebeple onların beslenmesine ayrı özen göstermemiz gerekiyor. Bazen iyi bir davranışını ödüllendirirken, bazen de onları severken ya da biz bir şeyler yerken etrafımızda büyük gözleriyle bize baktıklarında atlara bir şeyler veririz. Çünkü onlar bunu hak ediyorlar.

Dikkat! Atınızın sağlığını bozabilirsiniz.

Eğer bir at sahibi iseniz veya sadece atların etrafında vakit geçirmeyi seviyorsanız, onları nelerle besleyebileceğinizi ve besleyemeyeceğinizi bilmeniz önemlidir. Bu makalemizde 17 maddede atları beslerken nelerin güvenli olmadığını öğrenmeye çalışacağız. Atınızın sağlığı için makalemizin tamamını okumanızı tavsiye ediyoruz.

Çikolata

atlar ne yememeli

Kimyasal teobromin maddesi toksik etki gösterdiğinden, büyük miktarlarda çikolata atlar için öldürücü olabilir. Ayrıca yarış atları uyuşturucu testlerinde pozitif çıkabilir ve diskalifiye olur!

 

Et

atlar et yer mi

Atlar otçudur. Sindirim sistemleri et yemek için uygun değildir. Et tüketmenin uzun vadeli etkilerini bilmediğimiz için bu duruma dikkat etmeliyiz.

Süt Ürünleri

atlar süt içer mi

Yetişkin atlarda laktoz intoleransı vardır ve onları peynir, süt, dondurma veya yoğurtla beslemek ishale neden olur.

Ekmek

atlar ekmek yer mi

Ekmek, çörek, kek vb. gıdalar sindirim sisteminde tıkanmaya neden olabileceğinden atlara verilmemelidir. Genel bir kural olarak, insanlara yönelik işlenmiş gıdaları atlara vermeyin.

Domates

atlar domates yer mi

Domates, zehirli güzelavrat otu ile aynı familyadandır. Bitkinin kendisi koliklere neden olabilen atropin içerir, kalp hızını artırabilir ve sindirim sorunlarına neden olabilir.

Sarımsak

atlar ne yer ne yemez, sarımsak,

Popüler bir takviye olan sarımsak, birçok faydası olmasına rağmen, anemiye neden olan n-propil disülfit içerdiğinden, yalnızca ölçülü bir şekilde verilmelidir.

Soğan

atlar ne yer ne yemez, soğan

Soğan, frenksoğanı ve pırasanın da dahil olduğu allium familyasındandır. Yine bunlar da n-propil disülfid içerir ve anemiye neden olabilir.

Çekirdekli Meyveler

atlar şeftali yer mi

Meyvelerin çekirdekleri az miktarda toksin içerebilir. Çekirdekli meyvelerdeki asıl büyük tehlike, atların boğulmasına neden olabilir. Çekirdeklerini ayırıp, meyveleri dilimlemek daha güvenlidir.

Patates

atlar ne yer ne yemez, patates

Patatesler özellikle yeşil, filizlenmiş veya çürükse atları zehirleyebilir. Bütün patatesler ayrıca atın boğulmasına neden olabilir.<

Avokado

atlar ne yer ne yemez, avokado

Avokado, yetiştikleri ağaçlar gibi yaprakları ve kabuğu da dahil olmak üzere atlar için zehirlidir. Avokado yutmak düzensiz kalp atışı, solunum sıkıntısı, kolik hatta ölüme neden olabilir.

Ravent Otu

atlar ne yer ne yemez, ravent bitkisi otu

Ravent köpekler, kediler ve atlar için toksiktir. İçerdiği kalsiyum oksalat salya akması, titreme ve hatta böbrek yetmezliğine neden olabilir.

[ilgilikarti2 id=”random”]

Turpgiller (Lahana, Brokoli, Brüksel Lahanası vb.)

atlar ne yemez

Lahana, brokoli, karnabahar, kıvırcık ve brüksel lahanası, turpgillerdendir ve bu sebzeler aşırı gaza neden olabileceği için atlara verilmemelidir.

Kepek

atlar ne yer ne yemez, kepek

Kepek, atınızın beslenme düzenine ve sağlığına iyi gelmez, çünkü mineral dengesizliğine neden olabilir ve sindirimi bozarak ishale neden olabilirler.
[ilgilikarti2 id=”random”]

Küflü ve Tozlu Saman

küflü saman yenir mi

Atlar sık sık kaliteli otlarla beslenir, ancak tozlu ya da küflü olmamasına çok dikkatli edin. Küflerdeki sporlar atın solunum sistemine kalıcı zarar verir.

Bahçede Kesilmiş Çimler

atlar bahçe otu yer mi

Kesilen çimler zehirli bitkiler ve böcek ilaçları içerebilir. Kesilme sonucu açığa çıkan gazlar kolik ya da mide sorunlarına yol açar.

Sığır Yemi

atlar sığır yemi yer mi

Kulağa garip gelebilir ama sığırlar için üretilmiş yemlerle atlar beslenmemelidir. Sığırlara faydalı olan takviyeler ve ilaçlar atlar için ölümcül olabilir.

Peki Atlar Ne Yer? Atlar Nasıl Beslenmeli?

Bu konu oldukça uzun ve detaylıdır. Bu yazımızda atlar ne yer sorusunun ve at beslenmesinin detaylarını bulacaksınız. Fakat kafanızın karıştığı yerde beslenme konusunda deneyimli bir veterinerden yardım almalısınız.

[ilgilikarti2 id=”2379″]

İlgilinizi Çekebilir