Atın yapısı ve yanal düzenlemesindeki göz, hayvanlara panoramik bir görüntü verir ve nesneleri yaklaşık 350°’lik bir görüş açısıyla uzak mesafeden görmesini sağlar. Bu, hayvanın görüş organının benzersizliğini gösterir. Ancak bu özellik, çeşitli göz hasarlarına ve hastalıklarına karşı savunmasız olmasını sağlar. Peki, Atlarda Yaşanan Göz Rahatsızlıkları Nelerdir?
Atlarda En Tehlikeli Ve Yaygın Göz Hastalıkları
Atların hem bulaşıcı olmayan hem de bulaşıcı hastalıkları vardır. İlk kategori, doğuştan olduğu kadar, ihlal veya yaralanmalardan dolayı da normdan sapmaların bir sonucu olan hastalıkları içerir. Yaralanmaların bir sonucu olarak, hayvan, görüntüleme nesnelerini doğru algılama yeteneğini kaybeder. Bu hastalıklar arasında: miyop, hipermetrop veya astigmatizm örnek olarak gösterilebilir. Bunlar hastalıklar yaygındır, ancak hayvanın sahibi hızlı bir şekilde önlem alırsa at için fazla endişe yaratmaz.
Ciddi bulaşıcı olmayan yaygın bir hastalık katarakt içerebilir – lensi bulanıklaştırır. Zamanla ilerler, ancak ihmal edilen şekli büyük sorunlara yol açabilir. Görme ışığı odaklamaktan vazgeçer, bu hayvanda herhangi bir özel rahatsızlığa neden olmaz. Katarakt cerrahi olarak tedavi edilir. Büyüme ve siğil şeklindeki her türlü tümör özellikle tehlikeli değildir, ancak hayvanda rahatsızlığa neden olur ve cerrahi müdahale ve kemoterapi gerektirir.
Üveit sık görülen inflamatuar bir alevlenmedir. Vitreus gövdesi bulanıklaşır, ilk önce göz damarları kırmızılaşır ve daha sonra göz içi basıncı yükselir, acilen durması gereken şiddetli ağrı başlar. Hastalığın seyri uzun ve acı vericidir.
Öğrenci daralır, yapışıklıklar oluşabilir. Zaman kaybederseniz ve derhal tedaviye başlamazsanız, üveit körlüğe yol açacaktır. Başka bir göz hastalığında da benzer bir seyir glokomdur. Artan göz içi basıncı ve ağrı, hayvana çok fazla acı çekmesine neden olur. Ve korneanın bulanıklaşması görsel algıya zarar verir.
Atlarda Göz Hastalıklarının Teşhisi
Atlarda göz hastalığının at sahibini fark etmek zor değildir. Çoğu zaman, bu çeşitli şekillerde belirginleşir:
- Çok sık yanıp sönme ve kısma
- Işığa negatif reaksiyon
- Kefen oluşumu
- Sulama
- Kan damarlarının kızarıklığı
- Öğrencinin daralması
Atlarda Göz Hastalıklarının Tedavisi
At göz hastalığı tedavisi, bir veterinere emanet edilmelidir. Bağımsız olarak, bu tür hastalıklar tedavi edilmez ve hastalığın işlemine başlanması tavsiye edilmez. İlk belirtilerden sonra başlayan tedaviler, atın gözlerinin herhangi bir özel sonuç olmadan iyileşmesine yardımcı olacaktır. Çoğu hastalıkta, oftalmik damlalar ve merhemler kullanılabilir, ancak bulaşıcı hastalıkların tedavisi antibiyotik kullanılmadan mümkün değildir. İlk alımlarda, hayvanlar onları kolayca transfer ederler, ancak atın durumu düzeldikçe, görme yavaş yavaş iyileşir, uyuşturucu tatbikinde tutmak daha zor hale gelir. Tedavi sırasında, hayvan taslaklar olmadan kuru ve ılık bir odaya aktarılır. Odadaki pencereler parlak ışığı önlemek için kapatılır.
[ilgilikarti2 id=”4006″]