Umarız ki, atınızdan indiğiniz her zaman yapacağınız şeyi seçme hakkına sahip bir durumda olursunuz. Ancak, ‘plan harici attan inişler’ sık sık meydana gelir ve düşen siz ya da başka biri olduğunda durumun nasıl ele alınacağını biliyor olmanız sizin için en iyisi olacaktır.
Eğer atların etrafında çok fazla zaman geçirecekseniz, ilk yardım kursuna katılmak iyi bir fikir olabilir. Bu eğitim sizi temel acil durumlara hazırlayacak ve incinmeler, zorlanma / burkulmalar ve yaralanma gibi durumlara çözüm bulma konusunda size güven ve beceri kazandıracaktır.
Grup ile Eğitim Binişi
İdeal ortamda bir grupla birlikte eğitim binişi yaparken, diğer binicilerin beceri ve güven seviyelerinin ve de atların mizaç ve eğitimlerinin farkında olmaya çalışın.
Daha sonra rotanızı planlamanız ve konuya en az vakıf olan at ve binici çiftini göz önünde bulundurarak hızınızı ayarlamanız gerekir. Çok hızlı giderek bir atı veya biniciyi yormak, engebeli arazide seyahat etmek veya çok uzağa gidip atı yormak, problemlere davet çıkarır. Binişinizi planlarken sağduyunuzu kullanarak birçok düşme ve diğer tehlikeli durumdan kaçınabilirsiniz.
Bununla birlikte, bir binici ve atı ‘gruptan ayrılırsa‘ durumu hızlı bir şekilde değerlendirmeniz gerekecektir. Bazen biniciler dizginleri tutacak kadar şanslı olabilir ve ata yeniden binerler.
Düşüşten sonra binici eğer biraz titriyorsa, kendi atınızdan inip onun atını sakinleştirmeniz iyi bir fikir olacaktır.
Ancak gerçekten kötü bir düşüş yaşanması durumunda, önce binicinin durumuna bakmanız gerekir. At bulunduğunuz yeri terk etse bile, atı geri getirmeye çalışmadan önce binicinin iyi olup olmadığını kontrol etmeniz gerekmektedir.
Binicinin ilk yardıma veya tıbbi desteğe ihtiyacı varsa, önce bu durumu çözmeye çalışmalısınız. Sürüş sırasında cep telefonu taşımak, planlanan rotanızı birisiyle paylaşmak açısından size oldukça yardımcı olabilir. Bu şekilde yardım ve acil durum ekipleri sizi hızlı bir şekilde bulabilir.
Eğer At Ortamı Terk Ederse
Binicinin durumunu kontrol ettikten sonra atlara bakmanın zamanı geldi demektir. Eğer at olay yerini terk ettiyse, evin yolunu kolayca bulabilir.
Eğer gitmediyse, bağlı olmayan bir at diğer atların veya hatta diğer hayvanların yakınında olmayı amaçlayarak kendine arkadaş ve güven ortamı arıyor olabilir. Varsa etrafta bulunan at çiftliklerini mutlaka kontrol edin.
Atı eğer hızlı bir şekilde bulamazsanız, oldukça net fotoğraflar ile birlikte açıklama yaparak yetkililere haber verin.
Aramanıza atın en son görüldüğü yerde başlayın. Civarda yaşayan herkese haber verin ve iletişim bilgilerinizi onlarla paylaşın. Arama yapanların yular ve yular ipi bulundurduğundan emin olun çünkü serbest kalmış atın dizginleri çıkmış olabilir.
Manejde Biniş
Manejde at binerken, eğitim binişi yapacağınız için acemi binici kurallarını biliyor olmanız gerekmektedir. Manej kuralları aynı anda at binen birkaç kişi olduğunda oldukça önemlidir. Ahırlar, yangın ve ambulans gibi acil durum telefonlarını bulundurmalıdır ve bulunulan ahırın açık adresi üzerinde yazıyor olmalıdır. Birisi düşerse, diğer tüm biniciler atlarını durdurmalı ve gerekirse atlarından inmelidir.
Bir manejde meydana gelen bir düşüş, atlar arasında “zincir reaksiyonları”na neden olabilir. Bağlı olmayan bir at heyecanla koşarsa, diğer atlar da heyecanlanabilir ve bu durum daha fazla soruna neden olabilir.
Eğitmen veya ilk yardım konusunda bilgili biri, önce binicinin durumunu kontrol etmelidir ve başka birinin de serbest kalmış atı yakalaması gerekir. Binici kontrol edildikten ve at kontrol altına alındıktan sonra diğerleri atlarına binebilir ve at binmeye devam edebilirler.
Tekrar Ata Binmek
Eğer binici ve at yaralanmamışsa, binici ata tekrar binmeye ve rotasına devam etmeye teşvik edilmelidir. Bir düşüş yaşadıktan sonra özgüvenin sarsılması oldukça doğaldır, ancak akabinde hızlı bir şekilde yeniden ata binmek, binicinin bu duyguları zihinsel olarak bir kenara itmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca atın aynı davranışı tekrar sergilemesinin önüne de geçilmiş olur.
Düşüşün neyden kaynaklandığı ve ne yapılsaydı önlenebileceği (eğer mümkünse) hakkında konuşmak, herkesin durumdan ders çıkarmasına yardımcı olarak negatif bir durumu pozitif bir kazanıma dönüştürebilir.