Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Çılbır Lonj Nedir? Nasıl Yapılır?

Çılbırda (lonj) çalışmak, güven ve iletişimin kurulması yanında, atınızın kabiliyetlerini ve zihinsel yapısını değerlendirmenizi sağlar. Fakat iki yaşında bir at ciddi bir çılbır çalışması için fiziksel olarak çok yetersizdir. Eğer yeterince tecrübeli değilseniz, genç bir atta çılbır ipini ve kamçıyı kullanmadan önce, bunu yaşlı bir atta deneyin.

Çılbır (Lonj) Nasıl Yapılır?

Bir çok insana çılbırda omuzlarının atın vücuduna paralel olması gerektiği öğretilmesine karşı, bu etkisiz ve güvensiz bir yoldur. Çünkü ayakları birbirine dolaşıp düşebilir. Ayrıca bu pozisyonda atla birlikte yürümek ve onu bir engele sevk etmek zordur. Bunun yerine yüzünüz atın gideceği öne baksın. Bu şekilde dış omzunuz ve kamçıyı tutan kolunuz ata daha yakın hale gelir ve böylece çılbır ipini tutan kol az yada çok binişteki pozisyonda dizgin tutmaya yakın bir pozisyon alır. Eğer atınızı ileriye doğru yönlendirmede güçlük çekiyorsanız kendinizi atın arkasına doğru yönlendirin böylece atla aranızdaki açıyı azaltmış olursunuz. Bu pozisyon sizi aynı büyüklükteki bir daireyi korumak için daha hızlı yürümeye teşvik edecek yada ipi genişletmenize sebep olacaktır. Eğer atı yavaşlatmakta güçlük çekiyorsanız kendinizi aksi yöne doğru hareket ettirin ve açıyı genişletin, kendinizi atın pozisyonundan daha ilerde tutun.

Çılbır (Lonj)’da Ses Yardımları

Çılbırda ses ana yardımdır, bunu kamçının kullanımıyla ve çılbır ipiyle destekleyin. Aşağı doğru geçişler artandan azalana doğru bir ses tonunda, yukarı doğru geçişlerde azalandan artan bir ses tonunda ses yardımı yapılır. Aşağıda verilen yardımlar dünyada bilinen yardımlardır. Ayrıca verilen yardımlar atınıza ilk bindiğinizde kullandığınız yardımlardır ve böylece bunlar 2 kere önemlidir.

Yavaştan Hızlıya Geçişler

Duruştan yürümeye >>>      ADETA

Yürüyüşten süratliye >>>     SÜRATLİ

Süratliden Dörtnala >>>       DÖRTNAL

Hızlıdan Yavaşa Geçişler

Dörtnaldan süratliye >>>       SÜRATLİ

Süratliden yürüyüşe >>>        ADETA

Yürüyüşten duruş    >>>         Ohoooo

Lonj Kamçısı Nasıl Kullanılır?

Çılbır yaparken çılbır kamçısı, uç tarafı yere yakın olacak şekilde, dairedeki hareketine devam etsin. Böylelikle at kamçıya alışır ve ondan korkmamayı öğrenir. Kamçıyı atın sağrısı gerisine doğru uzatmak, ses ile verilen yardımı kuvvetlendirecektir. Eğer at herhangi bir tepki vermez ise kamçı ile ata dokunun fakat sonunda kamçı ile dokunmak zorunda kalmayacaksınız. Çünkü at kamçının hareketini ileri gitme ile bağdaştıracaktır. Ata yardımlar arasındaki farkı anlamasına yardım etmek için, dörtnalda kamçı tutan elinizi daha fazla kaldırın.

Çılbır (Lonj) için 10 Güvenli İpucu

Sizler için çılbırı güvenli yapabilmeniz için 10 ipucu hazırladık

Doğru Ekipmanları Kullanın

çılbır / lonj başlığıGüvenli çılbır çalışması yapmanın ilk yolu doğru ekipmanı kullanmaktan başlar. Atınızın başına tam oturan bir çılbır başlığı takın. Asla çılbır ipini başlığa düğümlemeyin. Çılbırın ilk iki üç gününde ata çılbır kolanı takabilirsiniz fakat kantarma takılmamalıdır. Mutlaka çılbır ipini başlığa takarken anahtar kancası kullanın.

çılbır lonj ekipmanları

Atın ayaklarını ayak koruyucularla korumayı unutmayın. Mahmuzlar çılbır ipi takılabileceği için çıkarılmalıdır. Son olarak çılbır esnasında atın aniden çekmesine karşılık dayanıklı bir binici eldiveni kullanmayı unutmayın.

Çılbır Lonj Nedir? Nasıl Yapılır? 4
çılbır çalışmasında at

Çılbır, atınız için yüksek efor isteyen fiziksel bir çalışmadır. Bu nedenle atınızı süratli veya dörtnal gibi zorlayacak çalışmalardan önce, ısınması için yeterli zaman ayırın.

Kötü Huylarına İzin Vermeyin

çılbır lonj çalışması, çılbır lonj nedir,
kısa bir çılbır ipi ve çılbırda itaatsizlik yapan bir at,

Birçok at çılbır alanının rahatlığını yaramazlık yapmak için bir fırsat olarak görür 🙂 Atların itaatsizlik, şahlanma, kaçma gibi huylarına çılbırda asla izin vermeyin. Bu temel prensiplerde atınızla anlaşırsanız daha keyifli ve verimli bir çılbır çalışması yapabilirsiniz.

Çılbır İpini Yüksek Tutun

Çılbır Lonj Nedir? Nasıl Yapılır? 5
hatalı çılbır çalışması

Çılbır çalışmasında bir diğer tehlikeli durum, çılbır ipine atın basması veya ayaklarına dolanmasıdır.

Çalışma esnasında dikkatinizi başka yöne vermeyin ve atınızı dikkatle takip edin. İpin atınızın ayaklarına dolanmaması veya basmaması için her zaman yüksek ve yeterli gerginlikte tutun.

İpi Elinize Dolamayın

Çılbır Lonj Nedir? Nasıl Yapılır? 6
çılbır çalışmasında binici

Atınızı çılbırda çalıştırırken, elinizi asla çılbır ipine dolamayın. Eğer atınız itaatsizlik yaparak birdenbire kaçmaya çalışırsa, ip elinizi sıkabilir daha da kötüsü sürüklenebilirsiniz. Bunun yerine çılbır ipini düzgün bir şekilde toplayıp çılbır kamçısı ile beraber tutun. Böylece iki elinizle daha güvenli bir şekilde atı kontrol edebilirsiniz.

Uygun Bir Zeminde Çılbır Yapın

çılbır / lonj alanı
çılbır / lonj alanı

Atınızı sadece zeminin uygun olduğu alanlarda çılbır yapın. Kayalık, sert veya ayakların toprağa battığı çok yumuşak bir zeminde atın sakatlanma, yaralanma ihtimali yüksektir.

Atı Yavaş Yavaş Soğutun

Çılbırda At Çalışması
Myriams-Fotos / Pixabay

Çılbır çalışmasında at kendisini sürekli bir dairede dengede tutmaya çalıştığı için arka bacakları ve kasları gerilir. Atınızın yaralanmaması veya zarar görmemesi için çılbırı çok hızlı bir şekilde yapmayın. Bir atı ilk defa çılbıra alıştırıyorsanız günde birkaç dakika atınızın kondisyonunu kademeli olarak geliştirmek için sadece yürüyüş ve süratlide çalıştırın. Çılbırda dörtnal çalışması yalnızca atınız kendini dengeli bir şekilde taşıyabilecek kadar iyi durumda olduğu zaman yapılmalıdır.

Son olarak eğer çılbır sırasında özenli ve dikkatli olursanız, atınız ve siz de güvende kalarak kaza ihtimalini en aza indirebilirsiniz.

Bu maddeleri uzatmak mümkün, yorumlarda sizin fikirlerinizi ve yöntemlerinizi bekliyoruz.

Nalınıza taş değmesin, iyi binişler 🙂

İlgilinizi Çekebilir