Genellikle yazları tatil ile birlikte atlarımıza daha fazla binebileceğimiz ve güneşin altında onlarla daha çok ilgilenebileceğimiz dönemler olarak görürüz. Ama bazen sıcak hava böcekler, nem ve güneş hem sizin hem de atlarınız için tehlikeli olabilir. Bu nedenle yazımızda sıcak yaz günlerinde atınıza nasıl bakım yapacağınızı anlattık.
12Atınızı Sıcak Havalarda Serin Tutun
Atlar sıcak havadan değil serin havadan hoşlanırlar. Kendi sıcaklık sistemleri onları sıcak tutma konusunda daha iyi çalışır. Bu yüzden onları sıcak havalarda serin tutmalısınız. Binişlerden ve çalışmalardan atınızı yıkayarak rahatlatabilirsiniz.
11Atlarınızı Sivrisineklerden Koruyun
Sıcak ayların en büyük sorunlarından biri de böcekler ve bulaşan hastalıklardır. Sivrisinekler ve diğer ısıran böcekler atların strese girmesine ya da kilo kaybına neden olabilir. Atlarınızı böceklerden ve sivrisineklerden korumanız gerekir.
10Atlar Neden Yazın Kilo Kaybeder?
Atların, yazın otların daha fazla olması nedeniyle kilo alacağını düşünüyor olabilirsiniz. Ama tam tersi bir durum yaşanır. Sıcaklık ve böcekler atların strese girmesine kilo almak yerine vermesine neden olur. Bu yüzden atlarınızı sıcak hava ve böceklerin vereceği stresten korumanız gerekir.
9Atlarda İnsanlar Gibi Güneş Yanığı Olabilir
Eğer beyaz bir atınız varsa güneş yanıklarına karşı dikkatli olmalısınız. Atınızda beyaz lekeler varsa yine bu kısımlarda da güneş yanığı olabilir. Bu durum çok can sıkıcıdır çünkü aynı insanda oluşan güneş yanıkları gibi bir durum ortaya çıkar. Atınızın güneş yanığı olan bölgesine eğer taktığınızı düşünün. Bu durumda çok rahatsız olacaktır. Ayrıca bazı bitkiler de atları güneş yanıklarına meyilli hale getirebilir. Atınızı güneşten korumalısınız.
8Mevsimsel Geçişler: Soğuktan Sıcak Havaya Geçiş
Mevsim hızla değiştiğinde soğuk havalardan sıcak havaya geçiş yaparız. Havaların ısınmasına aldanmayın. Havalar iyice ısınana kadar atınızı soğuklardan, sonrasında ise sıcaklardan koruyun. En fazla hastalıkların mevsim geçişlerinde olacağını unutmayın. Bu durumda atınızı ne şekilde korumanız gerektiğini öğrenmeniz çok önemlidir.
7İyi Havalandırma
Bazen yazın en serin yerler ahırdır. Ahırın iyi bir şekilde havalandırılması ile yazın da atınız serin yerde durabilir. Sağlıklı bir havalandırma atın hassas ciğerleri için büyük önem taşır. Bu konuda dikkatli olmalısınız.
6Kaşıntılar
Yazın ısırıklar atları rahatsız edebilir. Çünkü bunlar kaşıntıya neden olur. Bu durumda atınız rahatsız olacaktır. Bu konuda dikkatli olmalı ve ne yapmanız gerektiğini bir veterinere danışmanız gerekmektedir.
5Çim padok veya meralarda yabani otları kontrol edin. Yeşil alanları koruyun.
Yazın her ne kadar otların büyüme mevsimi olsa da fazla sıcaklık ve kuraklık otların kurumasına, atların tırnaklarının yanmasına, tozlanmasına neden olur. Çünkü çimler zayıfladığında, yabani otlar artmaya başlar. Bu otların bazıları zehirli olabilir. Çimlerin büyümesini sağlamaya çalışırken yabani otların kontrolünü ihmal etmeyin.
4Elektrolit Kullanmak Gerekir mi?
Elektrolitler atların aşırı sıcaklarda daha iyi hissetmesine yardımcı olur çünkü atların çok fazla terlemesi de onları rahatsız eden bir durumdur. Tüm atlar elektrolite ihtiyaç duymaz ama ihtiyacı olan atlara doğru elektrolitler verilmelidir. Bu konuyu da iyi öğrenmelisiniz.
3Atlarda Su Kaybı
Atlarda su kaybı çok ciddi bir problemdir. Atların susuz kalması hastalıklara neden olur. Bu durum atın sağlığını ciddi anlamda tehdit eder. Ne yazık ki bunun tam olarak tedavisi olmasa da dikkatli olarak bu konuda önlem alabilirsiniz.
2Sinek Karşıtı Sprey
Herkesin ev yapımı bir sinek karşıtı spreyi vardır. Bazıları işe yarar, bazıları ise yaramaz. Bu nedenle iyi bir sinek karşıtı sprey tarifi öğrenmeniz ve bunu en etkili şekilde ısıran böceklere karşı kullanmanız önemlidir.
1Dikkat! Temiz ve Taze Su At Sağlığı için Önemlidir
Su her zaman için önemlidir. Özellikle de yaz mevsiminde atlar çok fazla yerler ve susuz kalmamak için sürekli taze ve temiz suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle yazın onlara her zamankinden daha çok su vermeniz gerekir.
Atınızın hasta olduğunu düşünüyorsanız hemen veterineri arayın. Sağlıkla ilgili konularda
her zaman veterinerlere danışmak gerekir, onlara size en uygun önerileri sunacaktır.