Ülkemizde Yılkı Atları Nerede Yaşar?

Ülkemizin dört bir yanında yılkı atları yaşamaktadır. Doğaya terk edilen atlar ülkemizde yılkı atları olarak adlandırılıyor. Sahibinin artık gıda ve barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamak istemediği bu atlar, doğada kendi başlarının çaresine bakmalarına yönelik terk ediliyor. Bu atlar genellikle yaşlı atlardan oluşuyor ve sahipleri bu atlara işe yaramaz gözüyle bakıyor.

Türk toplumunda, yük taşımak, savaşa gitmek ve cirit sporunda kullanılmak için beslenmişler, işlerine yaramayacaklarını düşündüklerinde ise salıverilmişlerdir. İşin duygusal boyutu bundan yıllar öncesinde bile atlara ticari bir meta gözüyle bakılmış olmasıdır. Günümüzde hala yaşlanmış atlara maddi yük gözüyle bakılmakta, sahiplerince hizmet alınamayacağı düşünülen atlar, dağ koşullarına başka bir deyişle ölüme terk edilmektedir. Anadolu’da sürüler halinde yaşama savaşı veren binlerce yılkı atı vardır.

[ilgilikarti2 id=”3618″]

Türkiye’nin At Harası: Karacabey 

Ülkemizde bu atların çok sayıda olduğu yöre Karacabey yöresidir. Longoz ve Dalyan gölü çevresini kendilerine mesken edinen bu atlar yıllar önce İzmir’den Bursa’ya göç eden bir kabile tarafından bırakılmış atlardır. Karacabey ormanı yakınlarında yüzlercesine rastlanan atlar, doğaya uyum sağlamıştır. Yöre halkı tarafından hikaye ve rivayetlere konu edilen atların yaşama bu yörede tutunmalarında göllerin ve ormanlık alanın büyük etkisi olduğu düşünülmektedir. Atların yaşamları incelendiğinde bir tehlike oluşabileceğini hissettiklerinde hepsinin bir araya gelmesi oldukça hassas olduklarına dair fikir yürütülmesine sebep oluyor. Her ne şekilde olursa olsun yaşama tutunmaları çok zor olan atlar, 10 – 12’lik gruplar halinde yaşamaya çalışıyorlar. Sahiplerinin yaz döneminde geri almak istedikleri atlar zaten çok güçlü olduklarını kanıtlamış atlardan oluşuyor. Çünkü vahşi hayvanlarla başetmelerinin bir mucize sayıldığı bu atların, hayatta kalanlarına sahipleri tarafından işe yarar gözüyle bakılmasını sağlıyor.

Kayseri Hürmetçi Köyü Yılkı Atları

Kayseri’de Erciyes dağı civarında 400 civarında yılkı atına rastlanılmıştır. Bu bölgede yaşayan atlar, yöredeki bazı kişiler tarafından bakıma uğratılıyor. Bu bölge Kayseri Organize Sanayi Bölgesine çok yakın bir konumda bulunuyor. Bu sebeple atların yaşam alanları daralmış hale geliyor. Ancak bu atlar buranın sulak oluşu bakımından yine de rahat ediyor. Bazı hayvanseverlerden bu atları sahiplenenler de bulunuyor. Ancak yerleşik olan atlar son derece vahşileşmiş olduklarından bu atların bir kısmı için evcilleştirme yapılamıyor. Bu yöredeki yılkiler, toplumdan soyutlanmış görüntüleriyle sanki bir film sahnesinden gelmiş gibi görünüyor. Yılkıları bu yörede ticaret amacıyla kullanan kişilerin varolduğu da biliniyor.yılkı atları nerede yaşar

Güzel Atlar Diyarı: Kapadokya Yılkı Atları

Ülkemizin tarihi güzelliklerinden biri olan Kapadokya’da da bu atlar yaşıyor. Devasa cüsseleri ile her ortamda yaşamaya müsait olan yılkılar, Kapadokya’da turistlere at binme alanında sunuluyorlar. Ülke sporlarımızdan ciriti yaşatması bakımından köylüler tarafından turistik amaçla kullanılıyor. Bu yöredeki yılkıların bakımlı olmaları para kazandırdıkları için önemseniyor. Yöre halkı geçimlerini genellikle turistik konulardan sağlıyor ve düzlük olan tüm alanlarda 5 – 6 adetlik yılkı grubuna rastlanılabiliyor. Atlar seçilirken hırçın olmayanları seçiliyor ve gerekirse iğne ile sakinleştirme yöntemi de uygulanıyor.

Manisa Spil Dağında Yaşayan Yılkı Atları

Manisa’nın Spil Dağı ve etrafında bu atlar hayatlarını sürdürüyor. Ayakta uyuyan bu atların yatmaları için sadece hamile ve hasta olmaları gerekiyor. Bu yörede 200 civarında yılkı bulunuyor. Yöre halkının bir kısmı bu atlarla ilgilenirken, bir kısmı ise bu atlardan rahatsız oluyor. Ancak ülkemizdeki yılkıların en rahat oldukları yaşam alanını bu yöre oluşturuyor. Kışın karlı dağların üzerinde öğrekler halinde yaşayan bu atlar, kış aylarında dağ yamaçlarından akan su sayesinde susuz kalmıyor.

Karaman’da Yaşayan Yılkılar

Ülkemizde Karaman’da yaşayan yılkılar için bir dönem devlet tarafından sahiplendirme yapılacağı konusu gündeme gelmişti. Ancak bir televizyon kanalı bu yöredeki yılkıların bu duyurudan sonra toplu olarak katledilmiş olduğunu tespit etti. Birbirlerine sarılmış olarak topraklara gömülü halde bulunan yılkıların bu görüntüleri Konya Hayvanları Koruma Derneğince ortaya çıkarıldı. Derneğin yapmış olduğu araştırmalar sonrasında, maksadı anlaşılmayan yılkı ölümlerinin mera ve otlakların yapılmasıyla kapatılması konusu gündeme geldi. Ardından atlar için otlak ve meralar hazırlandı. 400 civarında bulunan atlardan 300 tanesi telef olmuş geri kalan 100 at için bakım alanları tasarlanmıştı.

Sivas’da Yılkı Atları

Sivas yöresinde de büyük yılki grupları bulunuyor. Yılkılar bu yörede sevilen ve bakımına özen gösterilen gruplar oluştursa da evcilleştirmelerinin neredeyse imkansız olduğu düşünülüyor. Bu sebeple yaşamlarına katkıda bulunabilmek ve kışın soğuk ve susuzluktan ölmelerinin önlenmesi amacıyla Orman Bakanlığı çalışmalar düzenliyor.

Kızılırmak Deltası Yılkı Atları

Samsun’da zamanla bakım maliyeti nedeniyle yılkıya bırakılan atlar sayıları artarak halen Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde tamamen kendi imkanlarıyla yaşamlarını sürdürmektedir. Milli Park içerisinde kuşlar, atlar ve diğer canlılar doğal bir yaşam sürmektedir.

İlgilinizi Çekebilir