Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Nalbant Ne Demek? Nalbant Nedir?

Günümüzde bazı meslekler önemini yitirmeye, eskisi gibi iş olanakları sağlamamaya başlamıştır. Bunlardan birisi de nalbantlık. İş sahası azalsa da nalbant ne demek? merak edilmektedir.

Nalbant Kimdir?

Nalbantlar at ve eşek gibi yük taşımak amacıyla kullanılan hayvanların tırnak bakımlarını yapan ve hayvanların ayaklarına nal takan kişidir. Aynı zamanda hayvanların eskiyen nallarını yenileri ile değiştirmektedirler.Nalbant Ne Demek? Nalbant Nedir? 2

İlgili Yazılar:

Nalbantın Görevleri

Nalbantlar ilk olarak atların veya eşeklerin ayaklarını kontrol ederler. Ve ayaklarında daha önceden takılmış nallar varsa onları inceleyip kullanılmayacak olanları yenisi ile değiştirirler. Bunu yaparken nalda takılı olan mıhları çıkarırlar. Bunun içinde eğer hayvanların ayak tırnakları uzun ise onları bıçak yardımı ile keserler ve nalın takılmasına hazır hale gelmesi için törpülemek gerekirse onu yerine getirirler. Daha sonra da ayağa uygun olan nalı hayvanın ayağına takarlar. Bunu yaparken de nalı sabitlemek için çivileri çekiç yardımı ile çakarlar. Ve fazla kalan uçları kerpetenle keserek nalın ayağa uygun hale gelmesini sağlarlar. Atın ayaklarında nal etkisi ile meydana gelen bozukluklarda düzeltme işlemi yapar. Kendisinin çözemediği bir sorun olduğu durumlarda veterinere götürülmesini önerir. Aynı zamanda nalbant olarak işi esnasında hijyen kurallarına uyarak çalışır. Görevleri dışında nalbantların asıl olması gereken özelliği hayvanları seven ve onlara ilgi duyan onlarında bir can olduğunun farkında olan bir kişi olması gerekmektedir. İşini yapmasına engel olacak herhangi bir sağlık probleminin olmaması gerekmektedir. Aynı zamanda çalışma ortamları nedeniyle yem, gübre ve diğer kokulara dayanıklı olması gerekmektedir.

[ilgilikarti2 id=”3633″]

Nalbant Ne İş Yapar?

Nalbantlar yaptıkları iş gereği hayvan çiftlikleri, haralar ve atların bulunduğu diğer alanlarda çalışmaktadırlar. Ancak bu işe yapan kişiler artık nalbant adıyla üniversitelerde bölüm bulamamaktadırlar. Önceden nalbantlık adıyla iki yıllık üniversitelere giriş yapılabilirken artık atçılık ve at antrenörlüğü gibi bölüm adlarıyla öğrenci alımları yapılmaktadır. Bu yüzden mesleğini nalbantlık adıyla yapan eski meslek sahiplerinin dışında nalbant adıyla mezunlar verilmemektedir. Osmanlı devleti zamanında özel nalbantlık eğitimleri verilmekteydi aynı zamanda 1960’lı yıllarda Türkiye’de kırsal yaşam alanlarında en yüksek olan meslek grubu nalbantlık iken teknolojik imkânların gelişmesi ile önemini yitirmiş, son zamanlarda da yok olmuş denilebilecek meslek grupları arasında yer almaktadır.

İlgilinizi Çekebilir