Pancar Küspesi Hakkında 5 Bilgi

İÇİNDEKİLER

Pancar küspesi (posası) hakkında neler biliyorsunuz? Belki ismini duydunuz, ama tam olarak ne olduğunu ve bir atın beslenme planında nasıl kullanılabileceğini merak mı ediyorsunuz? İşte pancar küspesi hakkında bilmediğiniz 5 şey.

Şeker pancarı posası, şeker pancarının özel makinalarda rendelenip sıcak suyla yıkanıp şekerin tamamı alındıktan sonra geriye kalan kısmıdır. 

şeker pancarı

Şeker pancarı posası at beslenmesinde kullanılmak üzere kurutulup melasla birlikte peletlenerek veya direkt olarak peletlenmeden depolanabilir.

  1. Pancar küspesi bir yan üründür, atlar için lif kaynağı olarak kullanılan şeker pancarlarının işlenmesinden elde edilirler. Pancar küspesi, şeker özü şeker pancarından çıkarıldıktan sonra kalan sindirilebilir lifli maddedir. Birkaç çeşidi bulunmaktadır; örneğin kurutulmuş pul, parçalı lif veya sıkıştırılmış halde bulunabilirler.
  2. At beslemede şeker pancarı küspesi, iyi bir fermente lif içeriği, nispeten düşük protein kaynağı ve lezzetli olması nedeniyle tercih edilmektedir. Lewis (1995), solunum problemi olan atların yiyecek ölçülerinde saman yerine pancar küspesi kullanılmasını önermektedir. Crandell ve arkadaşları (1999), şeker pancarı küspesini beslenme planına dahil etmenin, fiziğini korumakta zorluk çeken atlar ve geleneksel kaynaklarla beslenerek yetersiz lif tüketen atlar için faydalı olabileceğini belirtmiştir. Meyer (1987) pancar küspesinin genel olarak faal olan ve çalışan atlar için iyi bir yem bileşeni olacağını önermiştir. Kaliteli yem ve pancar küspesi gibi yüksek lifli yemlerin beslenme planına dahil edilmesi, hidrasyonun korunmasına yardımcı olabilir. pancar küspesi, yoncadaki yüksek kalsiyum ve samanlardaki düşük kalsiyum içeriği arasında bir değerde kalsiyuma sahipken, öte yandan tahıllardan çok daha yüksek miktarda kalsiyum kaynağına sahiptir.
    şeker pancarı küspesi pelet
    Şeker pancarı posası at beslenmesinde kullanılmak üzere kurutulup melasla birlikte peletlenerek veya direkt olarak peletlenmeden depolanabilir.
  3. Pancar küspesinin protein içeriği nispeten düşüktür, böylece tahıl veya samanın beslenme planında küspe ile değiştirilmesi protein alımını azaltır; böylece küspe kullanımı, enerji alımını korurken protein alımını azaltmak amacı için de kullanabilir. Yüksek protein alımı ve dolayısıyla yüksek azot yüklemesi, karaciğer veya böbrek hastalığı olan atlar için zararlıdır (Lewis, 1995); bu nedenle pancar küspesi, fazla protein içermeyen bir gıda olarak, kalori ve lif kaynağı olarak tüketilebilir.
  4. Pancar küspesinin beslenme planına dahil edilmesi su tüketimini arttırmak için de uygulanabilir. Araştırmalara göre, pancar küspesi açısından zengin bir beslenme planına sahip atlarda, düşük lifli ve yüksek tahıllı besinler tüketen atlara kıyasla yoğun egzersiz sonrasında su alımını artmış ve vücut ağırlığı kayıpları önemli bir ölçüde azalmıştır (Warren ve ark. 1999).şeker pancarı küspesi
  5. Pancar küspesi, atların bağırsak mikropları için besin kaynağı görevi gören bir prebiyotik olarak kabul edilir. Prebiyotikler, atın sindirim sisteminde halihazırda yaşayan mikroorganizmaların sağlığını ve büyümesini destekleyen bileşenlerdir. Arka bağırsak mikrobiyomu atların genel sağlığı ve performansı için oldukça büyük bir öneme sahiptir (Moore-Colyer, 2002).

Yararlı Bağlantılar

İlgilinizi Çekebilir