Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlara Nasıl Kilo Aldırılır?

Atlar farklı nedenlerden kilo verebilir. Kilo kaybı farklı nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Kış aylarında genellikle birçok at kilo kaybeder. Buna neden olarak helmintler, diş problemleri, stres veya hastalık gösterilebilir. At çok hızlı kilo verirse, veterinerinize danışmalısınız. Ancak, kilo kaybı medeni arasında en yaygın olanı atların yanlış beslenmesidir. Peki, Atlara Nasıl Kilo Aldırılır?

Atlarda Görülen Kilo Kaybı Belirtileri

Bir atın kilo vermesinin en belirgin nedeni, yeterince yememesidir. Yaşam boyunca, atların farklı beslenme ihtiyaçları vardır. Genç bir at sağlıklı olmalı, fakat fazla kilolu olmamalıdır, çünkü bu akabinde farklı problemlere yol açabilir.

Yukarıda da belirtildiği gibi atlar farklı nedenlerden kilo kaybedebilir. Atınızın zayıf göründüğü genellikle iki alan vardır: vücudun üst kısmı ve yanlar. Bu iki alanın beslenme seçimleri için farklı bir yaklaşıma ihtiyacı var. Atlarda vücudun üst kısmı boyun, omuz, forers, kaburga ve sırt kısımlarıdır. Bunlar at vücudundaki yağın depolandığı alanlardır. Yağ dağılımı her zaman dengeli olmaz. Üst kısımlarda görülen yağ kaybı, atın bu rezervleri bir süredir zaten kullandığı, ancak bu süre zarfında yemde yeterince enerji veya protein almadığı anlamına gelir. Aranan çözüm ise atların yemlerinde enerji içeriğini arttırmaktır. Ayrıca, kas hacminde azalma varsa, o zaman protein miktarına dikkat etmek gerekir. Atların yeminde yeterli protein olmazsa kaslar hızla zayıflar.

Atlar Ne Zaman Kilo Kaybeder?

Yaz aylarında, atlar sıklıkla kilo verir. Sinir bozucu böceklerle birleştirilen ısı, atı çok hızlı bir şekilde öldürebilir. Özellikle sıcaktan ve böceklerden kaynaklanan strese duyarlı olanlar yaşlı atlar ve çok hassas cilde sahip olanlardır. Birçok safkan bu problemi yaşar. Soğuk hava atların ısınmak ve vücut ısısını korumak için daha fazla enerji harcaması gerektiği anlamına gelir. Sıcak bir battaniye ile rüzgâr ve nemden korunmak, atınızın formda kalmasına yardımcı olacaktır. Atınızı sıcak ve sağlıklı tutmanın en iyi yolu, bol miktarda kaliteli saman sunmaktır.

Yaşlı atlar bazen soğuk havalarda ısı dengesini ayarlamakta zorlanırlar, yeteri kadar enerji harcayamaz ve soğuktan etkilenirler. Yaşlandıkça atlar yiyecekleri verimli bir şekilde sindiremeyebilirler, sıcak kalmak daha zor olabilir, artrit veya diğer kronik ağrıların neden olduğu ağrı, kilo kaybına ve strese neden olabilir.atlara nasıl kilo aldırılır

Diş Sorunları Kilo Kaybına Neden Olabilir

Yaşlı atlarda kilo kaybının en sık nedeni diş problemleridir. Bu sorun yaşlı atlara özel değildir. Yaşamın ilk döneminde, birçok at çiğnemeye müdahale eden diş problemleri yaşayabilir. Düzenli diş bakımı, atınız için hayatı boyunca önemlidir.

Bu nedenle atlar düzenli olarak diş kontrolünden geçmelidir. Dış sorunu ortadan kalkarsa atlar daha rahat yem çiğner ve beslenme rutini yoluna girer.

Hasta Atlar Nasıl Kilo Alır?

Bazı sağlık sorunları kilo kaybına neden olabilir. Ülserler özellikle iş atlarında yaygındır. EPM, HYPP, Cushings, EGUS veya mide ülseri, mineral, vitamin bozuklukları, kanser, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi hastalıklar iştahsızlığa ve sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu sorunlar ortadan kaldırılırsa atlar yeniden kilo alabilir. Veterinerler hasta atlara özel vitaminler içeren ilaçlar önerir. Bu ilaçlar sayesinde atlar vücutlarındaki yağ kaybını azaltır. Hastalık döneminde atların yemine iştah açıcı ilaçlar da konulabilir.

Kilo Alımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Farklı nedenlerden dolayı kilo kaybeden atların yeniden eski kilosuna ve formuna döndürmek için uygulanan çeşitli diyetler vardır. Özellikle besin değerleri yüksek olan yem kullanılırken dikkat edilmesi gereken noktalar var. Kilo alması için atlara özel yem diyeti uygulanması bile kontrol altında olmalıdır. Gereğinden fazla uygulanan diyet bile atların sağlığına zarar verebilir. Veteriner ve uzman tavsiyesi olmadan kilo artıran ilaç kullanımı atlar için zararlı olabilir.

İlgilinizi Çekebilir