Binicilik en eski sporlardan biridir ve sporun içerdiği her tanımını yerine getirir, ancak genellikle sanki bir spor değil de kolay bir aktiviteymiş gibi algılanır. Bunun nedeni, çoğu insanın biniciliğe maruz kaldığı tek durumun, biniciliği aşırı kolaymış gibi gösteren yetenekli profesyonellerin göründüğü televizyon programları ya da sadece yük taşımada işe yarayabilecek acemi binici atlarını görmüş olmalarıdır. Biniciliğe dair bilgisi olmayan ortalama biri, eğitim yapılan uzun zamanları bilmez, ve tabii ağrıyan kasları, morarma ve yaralanmaları da- binicilerin her şeyin kolay görünmesini sağlamak için yaşadığı zihinsel zorluktan bahsetmiyoruz bile.
Avustralya Spor Komisyonu sporu şu şekilde tanımlar: “doğası ve organizasyonu gereği rekabetçi olan fiziksel efor ve / veya fiziksel beceri gerektiren ve bir sonuç elde edebilen bir insan aktivitesi genellikle spor olarak kabul edilir.” Sadece bu tanım gereği dahi, biniciliğin bir spor olduğuna dair şüphe yoktur. Şimdi bu tanımı nasıl yerine getirdiğine bakalım.
Rekabet
Spor genellikle bir aktivitenin rekabetçi bir yanı olduğu anlamına gelir ve binicilik kesinlikle bu rekabetin oluşması için ortam sağlamaktadır. Her ne kadar yarış sırasında sanki at değerlendiriliyor gibi görünse de, at onu hazırlayan antrenör veya biniciden nadiren daha iyi bir performansa sahip olur. Bir at yarışmaya hazır olana kadar bir insanın saatler süren fiziksel aktivitesini gerektirir. At dünyasında çok büyük bir rekabetçi disiplin listesi mevcuttur ve bir alanda elde edilen bir başarı, bu binicinin diğerinde de iyi olacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü aksi hali, alp disiplinli bir kayakçının kros kayağında otomatik olarak eşit yetenekli olmayı beklemesi gibi olurdu. Bununla birlikte, hepsi bir miktar zindelik ve beceri gerektirmektedir.
Atletizm
Spor zindeliği gerektirir ve oluşturur: kas gücü, denge, esneklik, çeviklik ve genel vücut farkındalığı konusunda kişiyi geliştirir. Kısa bir sürüşten sonra bile, biniciler bazı kasların oldukça ağrılı olduğunu fark ederler. Ata binmek, diğer sporlarda sıklıkla kullanılmayan birkaç kasın kullanımını gerektirir. Bir atı etki altına almak amacıyla dizgin, bacak ve eyeri kullanmak için gereken kontrol, bir jimnastikçi gibi rafine bir vücut farkındalığı gerektirir. Ata binmek için bir vücut geliştiricisi olmak gerekli olmasa da, kendinizden çok daha büyük bir hayvanla uğraşmak bazı fiziksel becerilere sahip olmayı zorunlu kılar.
Zihinsel Egzersiz
Çoğu sporda beceri, strateji, akıl yürütme, bellek ve güven gereklidir ve bu durum binicilik sporu için de farklı değildir. At terbiyesi alıştırmalarını ve engel atlama derslerini ezberlemek, biniş haritalarını takip etmek, bir patika yolculuğunda en güvenli rotayı seçmek, hareket eden (bazen saniyelik bir zamanlama gerektiren) bir atı idare etmenin en etkili yoluna karar vermek ve her zaman atın ne düşündüğünün farkında olmak oldukça yoğun zihinsel egzersizlerdir. Futbolcular belki haftalarını bir oyunu ezberleyerek geçirebilirler. Ancak biniciler bir yandan yarışırken aynı zamanda belirli bir rotayı nasıl gideceklerini ya da belirli bir hamle için atı nasıl yönlendireceklerini ezberlerler. Bununla birlikte, eğer at yanlış davranırsa, ürkerse ya da bir şekilde ‘oyun alanı’ aniden değişirse, binicinin derhal rotayı değiştirebilmek için zihinsel olarak esnek olması gerekmektedir.
Aerobik ve Kalori Yakma
Biraz dairede süratli biniş sonrasında, at binmenin de bir aerobik ve kalori yakma aktivitesi olduğunu göreceksiniz. Healthstatus.com‘a göre, at binen ortalama 68 kg bir kişi saatte 171 kalori yakmaktadır ve bu da saatte 3,2 km yürümekle neredeyse aynıdır. Süratli halinde bir atla saatte 441 kalori yakılırken, dörtnala giden bir atla ise 1 saatte 549 kalori yakılır. Çok az binici sadece ata binmekle yetinir; tımar etmek, ahır temizliği yapmak, saman balyaları ve yem torbaları taşımak sadece biniciliğin aeoribik aktiviteleri değil, aynı zamanda binmeye hazırlanmak için gereken aktiviteler olup kardiyo egzerisizi ve yağ yakımıdır.
Kurallar ve düzenlemeler
Spor genellikle katı kurallara tabidir ve amatör veya profesyonel düzeyde oynanabilir. Herhangi bir at disiplini kural kitabını açıp incelediğinizde muhtemelen sadece “oyunun kurallarını” anlatmakla yetinmediğini, giyim, saraciye, ekipmanlar, atın boyutu ve türü ve diğer birçok detay hakkında kurallar konulduğunu göreceksiniz.
Bunu Evde Deneyin
Eğer hala ata binmenin bir spor olduğuna ikna olmuyorsanız, fikrinizi anlayan bir eğitmen ile bir binicilik dersi alın. Çok kısa bir süre sonra, ata binmenin gerçekten spor tanımını yerine getirdiğini kabul edeceksiniz.
İlgili Bağlantılar