Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Binicilik Sporu, Tarihi, Kuralları, Faydaları

Binicilik, iki canlının bir arada yaptığı oldukça keyifli tek spor dalıdır. Atlar ile kadınlar ve erkekler tarafından yapılabilen tek spor türü olan binicilik disiplinin, kalitenin ve uyumun mükemmel uyumudur. Ortak bir amaca erişmek için birlikte hareket eden iki canlının bu süreç boyunca sevgi ve uyum sağlama sanatıdır. Atlı sporların temelini teşkil eden binicilik at terbiyesi (dressage), engel atlama, üç günlük yarışma, atlı dayanıklılık gibi pek çok branşlara ayrılıyor.

Binicilik Tarihi

Tarihin çoğu zaman atların sırtına yazıldığı söylenir. Evcilleştirilmelerinin kesin tarihi çoğu zaman tartışmalı olsa da, MÖ 3.500 gibi erken bir zamanda başladığına inanılmaktadır. Bu süreçte, atın kullanımı insanlığın seyahat etme, çalışma, savaş, iletişim ve oyun şeklini değiştirmiştir (MacPhee ve Olsen, 2008). At, bu rollerin çoğunu gelişmekte olan ülkelerde sürdürmeye devam ederken, sanayileşmiş dünyada, şu anda ağırlıklı olarak rekreasyon ve spor için kullanılmaktadır. Bununla birlikte, insanların davranışları tarih boyunca atlarla olan yakın ilişkileriyle şekillendi.

Binicilik Kuralları

Her spor dalında olduğu gibi binicilik sporunda da bazı kurallar bulunuyor. Bu sporu yapmak isteyenler ilk olarak atı sevmesi gerekiyor. At ile birlikte spor yaptığından ve birlikte zaman geçirdiğinden atı ile iyi düzeyde iletişim kurması gerekiyor. Attan ürken ve kaçan birinin profesyonel olarak at binmesi ve bu sporu yapması neredeyse imkânsızdır.

Çünkü at binmek beceri gerektirdiği kadar yüksek cesaret de isteyen bir spor türüdür. Atın alın veya omuz hizasından yaklaşılarak, sevgi ve ilgi duyulmalıdır. Zaman zaman ödüllendirmek adına ata şeker de verilmelidir. Bu adımlar atla oluşturulabilecek sağlıklı iletişimin ilk basamaklarıdır. Unutulmamalıdır ki binici ata ne kadar iyi düzeyde yaklaşır ve sevgi gösterirse atta o oranda uyum içerisinde kalır.

Ata binilmesi her ne kadar basit gibi gözükse de, gerçek anlamda kolay değildir. 1-2 saat ya da birkaç gün boyunca antrenman yapılarak iyi bir binici olunamaz. Pek çok spor dallarında olduğu gibi binicilik sporunda da profesyonel bir binici olunabilmesi açısından ciddi emek ve çalışma gerekiyor.

Diğer bir ifadeyle atın üzerinde dengede kalınması veyahut atın yürütülmesi binicilik açısından yeterli değildir. Bireylerin sahip olduğu becerilere, eğitim programlarına göre profesyonel bir binici olunabilmesi açısından 6 ay ila 5 yıl süreli çalışma gerektirir.binicilik kuralları nedir

At Binerken Gerekli Malzemeler ve Kıyafetler

Her spor dalında olduğu gibi atlı sporlarda da kendine özgü kıyafetler bulunuyor. İyi bir binicinin mutlaka kusursuz binici kıyafetlerine sahip olması gerekiyor. Binicilerin rahat bir biçimde ata binebilmesi için ilk olarak tok ismi verilen özel bir kask kullanması gerekiyor. Bu sayede olası attan düşme durumlarında bireyin kafa kısmından yaralanma riskini en aza düşürür.

Bunun haricinde binicilerin özel pantolon ve çizme de kullanması gerekiyor. Fakat yalnızca hobi amaçlı ata binenler bu alanda profesyonelleştiği takdirde dilediği gibi giyinebilir. Binici haricinde ata da eğer, başlık, üzengi, kolan, getr, blanket ve kantarma gibi malzemeler gereklidir. Binicilik sporunda gerek bireylerin sağlığı açısından ve gerekse de atın sağlığı açısından gerekli ekipmanlar eksiksiz olarak kullanılmalıdır.

Atlı Okçuluk müsabakalarında da mutlaka özel bir geleneksel kıyafet giyme zorunluluğu bulunmaktadır.

Kaç Yaşında Başlanabilir?

Pek çok spor dallarının aksine biniciliğe daha erken yaşlarda başlanabiliyor. Bu spor branşını diğer spora dallarından ayrılan temel özelliklerinden biri de yaş sınırlamasının bulunmamasıdır. Uzmanlara göre binicilik sporunda 10-11 yaş aralığının uygun olduğu belirtiliyor. Üst sınır olarak da bireylerin genel sağlığının elverişli olması durumunda binicilik sporunda yer alınabileceği belirtiliyor.

Binicilik Sporu Faydaları

[ilgilikarti2 id=”3598″]

Pek çok spor dallarında olduğu gibi biniciliğin de fiziksel, ruhsal ve zihinsel yönden birçok faydalar bulunuyor. Binicilik sporu düzenli bir şekilde yapıldığında solunum sistemini ve kan dolaşımını düzenliyor. Bireylerin günlük tüm stres, yorgunluk ve ruhsal gerginliklerden uzaklaşmasını sağlıyor. Özgüven duygusunu yükselterek bireylerin iş ve sosyal aktivitelerde daha başarılı olmasını sağlıyor.

Denge ve koordinasyonu geliştiriyor. Vücudun tüm kas ve kas gruplarının sağlıklı bir biçimde çalışmasını sağlıyor. Ruhsal yönden huzur ve rahatlama sağladığından depresyon, kaygı bozuklukları, anksiyete bozuklukları gibi durumların meydana gelmesini engelliyor. Bireylerin kendileri ile barışık olmasını sağlıyor. Bireylerin çevresine karşı daha duyarlı olmasını sağlıyor. Bilinç ve algı gelişmesine katkıda bulunması sebebiyle bireylerin daha uyanık ve zinde kalmasını sağlıyor.

Bireylerin daha neşeli ve huzurlu olmasını sağlıyor. Güne daha pozitif ve verimli başlanmasını sağlıyor. Bireyin ata karşı güven duymasını sağladığından ayrıca çevresindeki insanlara karşı da güven duymasını sağlıyor. Zihnin daha verimli çalışmasını sağlar. Bu sayede bireyin daha pratik bir zeka yapısına sahip olmasına yardımcı olur.

Binicilik Sporunun Psikolojik Yararları

At binmek psikolojik bakımdan da birçok faydalar sunar. Bireyler atlar ile yaşamın tüm zorlukları ile nasıl mücadele edebileceğini öğrenir. Hayata ve insanlara bakış açısı pozitif yönde değişir. Yardımsever bir karaktere sahip olabilir.

Nasıl Başlayabilirim?

Binicilik sporu öğrenmek için Türkiye Binicilik Federasyonu bünyesinde hizmet sunan eğitim merkezlerinden binicilik eğitim programı alınmalıdır. Profesyonel ve kurumsal anlamda hizmet sunan binicilik eğitim merkezleri sayesinde ortalama olarak 180 günlük süreç sonrasında at üstünde kendi başınıza durmayı öğrenebilir.

 

İlgilinizi Çekebilir