İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi

At sahiplerinin en çok korktuğu şeylerin başında muhakkak atın rahatsızlanması vardır. Çünkü bir at hastalandığında veya sakatlandığında tedavi edilmesi oldukça zaman almaktadır. At sağlığını idame ettirmek için bazı ufak ama önemli hususları sürekli olarak takip etmelisiniz. Eğer atınızın sağlıklı ve mutlu olmasını istiyorsanız bu hususları mutlaka yerine getirmelisiniz.

Atı her gün ziyaret edip sağlığının yerinde olup olmadığını kontrol edin.

İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 9
jill111 / Pixabay

Öncelikle arada sırada sadece biniş yapıp hiç bakımıyla ilgilenmeyecekseniz asla at almayın. Bir atın her gün düzenli olarak yapılması gereken bakımı ve kontrolleri vardır. Her gün atınızı kontrol ederseniz o zaman bir rahatsızlığı olup olmadığını zamanında anlayabilirsiniz.

İhtiyacı olan aşı ve vitaminleri zamanında vermeye özen gösterin.

İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 10

Atlar sadece hastalandıklarında değil düzenli olarak sağlık kontrolüne ihtiyaç duyarlar. Sağlık kontrollerinde gerekli kan testleri yapılmalı, çeşitli besin öğelerinin düzeylerine bakılmalı ve aşıları zamanında yapılmalı, gerekli mineral ve vitamin takviyeleri sağlanmalıdır.

Parazit kontrolü ve ilacını muntazam yapın.

İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 11

At bakımının önemli bir parçası da iç parazit kontrolüdür. Atınızda her zaman veteriner kontrolünde periyodik antiparaziter uygulamalar (oral pasta vb.) yapılmalıdır. Atlarda kilo kaybı, cansız tüyler, ishal gibi parazit belirtileri varsa mutlaka veterinere danışılmalıdır. Parazit ilaçlar taylarda en erken 6 – 10 haftalıkken verilebilir ve atın geri kalan ömründe bu devam edilmelidir.

Doğru Besleyin.
İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 12

Her atın ayrı bir beslenme programı vardır. Atın yapısı, ağırlığı, sindirim sistemi, günlük çalışması, yaşı ve huyuna ayrıca mevsimsel değişiklikler de dikkate alınarak bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Yemin ölçüsü ve niteliği belirlenirken bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Yanlış beslenme at sağlığını direk etkiler. Koliğe neden olabilir. Fiziksel kondisyonu, kasları, soluk alıp vermesi, huyu ve görünüşü beslenmeden etkilenir. Özellikle yem rasyonu değiştirilirken ani değişiklikler yapılmamalıdır. Bu nedenle bir beslenme programı hazırlanırken bu konuda uzman bir veterinerden yardım da alınabilir.

[ilgilikarti2 id=”1593″]
  Atlar ne yer? Atların Beslenme Rehberi

Sürekli temiz su bulundurun.

İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 13

Atlar günde yaklaşık 20-40 litre su içer. Bu nedenle yeterli miktarda temiz ve taze su mutlaka bulundurulmalıdır. Aksi takdirde koliğe neden olabilir. Su sıcaklığı 9-11 °C olmalıdır.

Binicilik malzemeleri ve ahırın temizlik ve hijyeninin sürekliliğini sağlayın.

At ahırları, tavlası,

Tavla temizliği ile at sağlığı doğru orantılıdır. Haftada bir gün genel bakım günü olmalıdır. Bu günde tavla genel olarak temizlenmeli ve ilaçlanmalı, binit takımları ayrıntılı temizlenmelidir. Günlük olarak yapılması gerekenler; atın altında gübre bırakılmamalı, biniş öncesi ve sonrasında binit takımlarının günlük bakımı yapılmalıdır. Özellikle yaz aylarında haşerelere karşı tedbirler arttırılmalıdır.

Her gün 2 defa tımar yapın.

İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 14

Atınızı tanımanın ve rahatsızlıklarını tespit etmenin en iyi yolu tımarını kendiniz yapmanızdır. Bir tımar ortalama 45 dakika olmalıdır. Biniş sonrasında at teri kurumuş bir şekilde bırakılmamalı mutlaka tımarı yapılmalıdır. Tımar kan dolaşımını arttırır. Deride gözenekleri temizleyerek, derinin nefes almasını sağlar. Tımarda binici ile at arasında iletişim sağlanır ve bir bağ kurulur.

[ilgilikarti2 id=”3847″]

Doğru ve düzenli olarak nallanmasına dikkat edin.
İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 15

Atlar tırnakları üstünde yürür bunun için tırnak bakımı en iyi şekilde usta eller tarafından yapılmalıdır. At nalı çakımında yapılacak bir hata atın aylarca sakat kalmasına neden olabilir.

[ilgilikarti2 id=”3829″]

Atın yeteri kadar sıcak tutulduğundan ve kışın örtüsünün örtülüp örtülmediğini kontrol edin.

İhmale Gelmez: At Sağlığı için 10 Altın Bilgi 16

Tavlanın sıcaklığı 12-15°C olmalıdır. Tavlanın içerisi; çalışan atlar için 15° C’ye, taylı kısraklar için ise 17°C’ye kadar ısıtılmalıdır. Kış aylarında özellikle hava çok soğuk olduğunda at örtüsü örtülmelidir. Mevsim geçişlerinde hastalıklarda artık gösterebilir. Bunun için tedbirli olunmalıdır.

[ilgilikarti2 id=”1503″]

Düzenli çalıştırın.

At, Engel Atlama

Atların sağlığını, dayanıklılığını ve gücünü en üst düzeye yükseltmek, bunu uygun bir tempo artışı ile kasları zorlamadan yapmak için düzenli olarak antreman yapmak şarttır. Kasların zorlu müsabaka koşullarına ve diğer fiziksel aktivitelere dayanacak güçte olmaları gerekir.
Atlar yeterli kondisyonu yoksa aniden at zorlu bir fiziksel çalışmaya zorlanmamalı, belli bir program dahilinde kademeli olarak arttırılmalıdır.

İlgilinizi Çekebilir