Binicilik eğitiminde uygun bir öğretmen atın kullanılması en önemli şartlardan birisidir. Öğretmen atın beden yapısının özelliklerinin binicinin beden özelliklerine uygun olması arzu edilen bir durumdur. Cidago yüksekliği önemli bir etkendir. Zayıf biniciler ve çocuklar küçük atlarla veya ponilerle çalışırlarken, aşırı şişman biniciler daha kuvvetli atlarla çalışmalıdırlar.
Öğretmen atlar, sakin ve kontrol edilebilir bir canlılığa sahip olmalıdırlar. Yapılacak çalışmalar sonucunda ulaşılmak istenen “yumuşak bir oturuşun” sağlanabilmesi için binicinin korkusunun giderilmesi gerekmektedir.
Öğretmen at kesin olarak binicinin yumuşak oturuşunu sağlayabilecek ve yardımlarına (özellikle sürüş yardımları) uygun ve yeteri kadar cevap verebilecek düzeyde iyi bir eğitim almış olmalıdır. Her iki yanda da çok iyi çalıştırılmış, binicinin eline güvenen deneyimli bir öğretmen at, her zaman tercih edilmeli, genç ve deneyimsiz atlarla binici eğitimine kesinlikle izin verilmemelidir.
Engel atlama çalışmalarında kullanılacak öğretmen atlarda yukarıdakilere ek olarak aranan özellikler, atın engelleri atlama isteğinin olması ve mesafeyi bölerek uygun sıçrama noktasını bulma yeteneğinin üst düzeyde gelişmiş olmasıdır. Bu düzeydeki atlar, kısa sürede sertleşmedikleri ve direnme göstermedikleri için öğrenim sürelerinin kısalmasını ve niteliğinin yükselmesini sağlarlar.
Öğretmen atlar bu özelliklerini arazide de aynı biçimde devam ettirebilmelidirler. Eğitimin en önemli aşamasını oluşturan arazi çalışmalarının başarısı için, bu özellikler bir öğretmen atta “olmazsa olmaz” niteliğindedir.
Öğretmen atlar, acemi binicilerin öğrenme aşamasında yaptıkları birçok hatanın oluşturduğu zorlanmalara maruz kalacakları için, çok iyi bir bakıma gereksinim duyarlar. Bu yıpranmanın giderilmesi amacıyla, atın biniş dışı bakımının çok iyi yapılması gerekir. Ayrıca usta biniciler, zaman zaman bu atlara binerek, acemi biniciler yüzünden oluşmuş sertlik ve kötü huyların ortadan kaldırmalıdırlar. Bu binicilik tesisinin aynası, o tesisin sahip olduğu öğretmen atların nitelikleridir. Ayrıca, ileri düzeydeki biniciler de bu tip atlarla fırsat buldukça çalışarak, zamanla oluşmuş oturuş hatalarını keşfederek giderebilme olanağına sahip olurlar.
[ilgilikarti2 id=”5500″]Kaynak: Sinan Özbek, At ve Binicinin Temel Eğitimi, Türk Binicilik Spor Vakfı