Binicilik branşları Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI) tarafından Engel Atlama(Jumping), Dresaj/At Terbiyesi (Dressage), 3 Günlük Yarışma (Eventing), Atlı Dayanıklılık (Endurance), Voltij/Atlı Jimnastik (Voulting), Atlı Arabacılık (Driving), ve Kovboy Binişi (Reining) olarak belirlenmiştir.
Geleneksel Atlı Spor Dalları
Bunların dışında FEI tarafından uluslararası branş olarak belirlenmemiş fakat kültürel spor ve yarışmalar da vardır. Ülkemizde atlı cirit, atlı okçuluk, rahvan ve atlı kızak yarışları da Geleneksel Spor Dalları Federasyonu tarafından belirlenen atlı spor dallarıdır.
Engel Atlama
Engel Atlama, binici ve atın 10 – 13 arasında çeşitli engellerden oluşan parkuru hata yapmadan bitirmeye çalıştığı bir atlı spordur. Engel atlama, Uluslararası Binicilik Federasyonu (FEI) tarafından resmi disiplin olarak kabul ettiği ve olimpiyatlarda da yarışılan bir spor dalıdır. At ve binicinin uyumu, binicinin dengesi, atın eğitimi ve becerisi çok önemlidir. Yarışma sırasında, engele çarpmak ve devirmek, atın engeli atlamayı reddetmesi ile parkuru bitirme süresi sıralamayı etkileyen faktörlerdir. ,
At Terbiyesi/Dresaj ve Engelli At Terbiyesi
Biniciliğe ilk başlangıç olan at terbiyesi, at eğitiminin ve at ile binicinin uyumunun en üst noktasıdır. At terbiyesi, günümüzde Olimpiyatlarda yarışılan atlı sporlardan birisidir. Hareketleri yaparken referans alınan noktaların bulunduğu, 20×60 metrelik bir manejde müsabakalar yapılır. FEI tarafından belirlenen at terbiyesi kuralları çerçevesince yarışmalar yapılır.
3 Günlük Yarışma
Dresaj, Arazi parkuru ve engel atlama parkurunda 3 günde tamamlanan bir atlı spor dalıdır. İlk gün at terbiyesi, ikinci gün arazide engel atlama parkuru, hız ve dayanıklılık, üçüncü gün ise engel atlama yarışmaları yapılır.
Atlı Dayanıklılık
Atlı dayanıklılık, bir çok yerde endurans (ing. endurance) olarak da bilinir. Yarışmada atın dayanıklılığı ve hızı önemlidir. Ortalama 40 kilometre de bir zorunlu sağlık kontrolü yapılır. Binicilerin yarışta hangi yürüyüş şeklinde gittiğinin bir önemi yoktur.
Voltij (Atlı Jimnastik)
Binicilerin bireysel ya da takım olarak yarışabildiği atlı jimnastik (voltij) atın üzerinde özel bir eyerle (voltij eyeri) yapılan denge hareketlerinden oluşan bir yarışmadır. Hareketler 15 mt. çapında çılbır (lonj) yapan at üzerinde yapılır.
Atlı Araba Yarışları
Atlı araba yarışları en eski atlı spor dalı olarak kabul edilir. Biniciler tek, çift veya dört at tarafından çekilen arabalarla yarışır.
Kovboy Binişi
Eski zamanlarda Amerika kıtasında sığır sürülerini çevirmek için idare etmek için kovboyların yaptığı hareketler bu spor dalının temelini oluşturur. Çoğunlukla Amerika ve Kanada’da yapılan müsabakalarda 6 yaş ve üzeri atlar atletik yapıları ve manevra kabiliyetleriyle yarışmaktadır.
Olimpiyatlarda Binicilik Sporu
Olimpiyatlarda sadece engel atlama, dresaj/at terbiyesi ve 3 günlük yarışma branşlarında bireysel ve takım olarak yarışmalar yapılmaktadır.