Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atlı Sporlar: Engel Atlama – Show Jumping

Engel atlama, hem heyecanlı hem de izlemesi keyifli bir spor olması nedeniyle günümüzde biniciliğin en popüler dallarından biridir. Bu sporda binici ve attan oluşan çift birlikte denenir. Sporun temelinde doğru oturuş ve binicinin at ile uyumu yatmaktadır. Atın engele karşı olan; dikkati, kabiliyeti, becerisi, gücü ve itaati ön plana çıkar. Ayrıca bu sporda kadınlar ve erkekler bir arada yarışabilir.

Engel Atlama Temel Prensipleri

Atla binicisinin uyum yakalayabilmesi için binicisi beden diliyle ona bu uyumu hissettirmelidir. Tabiri caizse atla binicisi bir olup sadece engelin ortasına odaklanır. Binicisi ata esnek ve yumuşak bir tavır takınır, ona yardım eder.

Engelden atlama gerçekleştikten sonra yere doğru iniş esnasında, atın ön ayakları yere değer değmez binici kendini bir miktar geriye doğru alır. Atın arka ayakları yere bastığında binici buna uygun olarak pozisyonunu düzeltir. Binici, altındaki atın bir canlı olduğunu asla aklından çıkarmamalıdır. Kapasitesine uygun davranmalı veya atın kapasitesini geliştirmelidir.

Engele yaklaştıktan sonra atlama yani kalkış anında, at ön ayaklarıyla kendini öne doğru iter. Tam bu anda binici bacaklarıyla bacaklarıyla atın derisini kavrar ve baldırlarıyla atı sıkar. Daha sonra hafifçe eğilerek eyerden ayağını kaldırır. Tüm bunları atıyla uyumlu şekilde yapması atlayışın rahatlığı ve serbestliği açısından önemlidir.

Engel Atlama İçin Kullanılan Atlar Hakkında

Engel atlama atları başlıca Almanya olmak üzere yurt dışından henüz 6-7 aylıkken alınır. Türkiye’de özelleşmiş bu alanda eğitim veren bakıcılar tarafından yetiştirilmeye başlanır. Atlara 3 – 4 yaşlarında başlık takılmaya başlanır. 4 yaşın sonunda ise genellikle atlar yarışlara katılacak seviyeye gelir. Sağlıklı olmayan atlar ise hiç yarışlara çıkarılmaz ve ayrılır.

Engel Atlama Turnuvaları

Türkiye’de yapılan turnuvalarda yükseklik minimum 80 santim den başlar, 160 santime kadar yükselebilir. Genişlik ise minimum gene 80 santim den başlayıp 170 santime kadar çıkabilir.engel atlama yarışmaları

Binici Kategorileri

[ilgilikarti2 id=”4341″]

Yıldız biniciler: Binicilerin 10 yaşını doldurmuş olup henüz 15 yaşından gün almamış olmaları gerekmektedir. 13 yaşını doldurduktan sonra isterlerse genç biniciler kategorisinde de yarışa bilirler. 80 ile 120 santim arasındaki tüm atlamalara istedikleri atlarla katılabilirler. bu kategoride nakdi ödül yoktur. Kategori kısaltması D’dir.

Genç biniciler: 14 yaşını doldurmuş olan ancak henüz 18 yaşını doldurmamış binicilerin bulunduğu kategoridir. Bu kategoride biniciler 80 santim ile 145 santim arası tüm yarışmalara istedikleri atı kullanarak katılabilirler. 16 yaşına girdiklerinde isterlerse yetişkin biniciler kategorisinde de yarışabilirler. Kategori kısaltması C+’dır.

Genç yetişkin biniciler: 16 yaşından gün almış ve henüz 21 yaşında doldurmamış binicilerin bulunduğu kategoridir. Bu biniciler 80 ile 150 santim arasındaki tüm yarışmalara istedikleri her atla katılabilirler. Bu kategori için Türkiye şampiyonası vardır.

Yeni biniciler: 18 yaşını doldurmuş ve binicilik sporuna ilk defa adım atmış binicilerin bulunduğu kategoridir. Yeni binicilik kategorisinde yarışmanın süresi 3 senedir. Kategori kısaltması D’dir.

Yetişkin Biniciler

C Kategorisi: Kategoride 18 yaşını doldurmuş olanlar yarışabilir. 80 ile 130 santim arasındaki tüm yarışmalara her atla katılabilirler.

B Kategorisi: Kategoride 18 yaşını doldurmuş olanlar yarışabilir. 80 ile 150 santim arasındaki tüm yarışmalara her atla katılabilirler.

A Kategorisi: En usta binicilerin olduğu kategoridir. Bu kategoride 18 yaşını doldurmuş olanlar yarışabilir. 130 ile 160 santim arasındaki tüm yarışmalara at sınırlaması olmadan, 130 santim altındaki yarışmalara ise şartlara uygun atlarla katılabilirler.

Veteran Biniciler: C. B ve A kategorisinde yarışan yarışmacılardan, erkekler 45 kadınlar ise 40 yaşını doldurduklarında isterlerse bu kategoride yarışabilirler. 90 ile 130 santim arası yarışmalara katılabilirler.

İlgilinizi Çekebilir