Öncelikle atçılık ve antrenörlüğü bölümü tanımını yapacak olursak, antrenörlüğünü yapmış olduğu atın beslenmesini, hijyenini, bakımını, idman programını yapan kişlerdir. Bu saydıklarımızın dışında atın resmi kayıtlarından sorumlu olan, ata yarış eğitimini vererek atı at yarışına hazırlarlar. Atın doğduğu günden yarış hayatının bittiği güne kadar atla ilgilenirler.
Görevleri Nelerdir?
Atçılık ve at antrenörünün görevleri başlıca şunlardır; Atın beslenmesi ile ilgilenmek ve atı beslemek, atın antrenman programını hazırlamak ve atın antrenman uygulamasını takip etmek, atın yaşayacağı yerin fiziksel olarak hazırlanması, atı yarışa hazırlar ve atın yarışa hazır olup olmadığına karar verir, atın bir rahatsızlığı ve ya hastalığının olup olmadığını kontrol eder. At Antrenörü tüm bu işleri yaparken belli başlı alet ve ekipmanlar kullanır. Bu alet ve ekipmanları sayacak olursak; eğer, çizme, kantarma, lonj kamçısı, kronometre, üzengi, yular, lonj ipi ve tok yani kask kullanırlar.
Mesleğin Gerektirdiği Bir Takım Özellikler
Öncelikle bu işi yapacak olan kişiler atları ve atçılık sporunu sevmelidirler. Bunun yanında görevlerini yapmaya engel bir şeylerinin bulunmaması gerekir. Ayrıca atlarla iyi bir iletişimi olan dayanıklı ve sabırlı olmaları, tedbirli ve dikkatli olmaları, kandilerini sürekli güncel bilgiler ile yenileyebilmeleri gerekir.
Çalışma Ortamı ve Çalışma Koşulları
Atçı ve at antrenörleri genellikle üstü kapalı ortamlarda değil aksine üzeri açık alanlarda çalışmaktadırlar. Tabi zaman zaman üstü kapalı ortamlarda da çalışırlar ve bu gibi ortamlarda biraz koku olabilir. Çalıştıkları esnada at tarafından çiftelenme ve at üzerinden düşme gibi bir takım tehlikeleri vardır. Çalışırken diğer çalışanlar ve at seyisleri ile iletişim halindedirler.
Meslek Eğitimine Giriş Koşulları
Atçı ve at antrenörlüğü bölümüne girebilmek için öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmak, yüksek öğretime giriş sınavından atçı ve at antrenörlüğü bölümü için yeterli olan puanın alınması gerekir.
Eğitim Süresi ve Eğitim İçeriği
Arçı ve at antrenörlüğü bölümü lise veya dengi okuldan mezun olduktan sonra 2 yıl sürmektedir. Yani bölümün eğitim süresi toplam 2 senedir. Eğitimi Türkiye jokey kulübünden gelen elemanlar ile Veteriner fakültesi öğretim görevlileri birlikte vermektedir. Eğitim süresi boyunca bazı dersler verilir.
Bunlar; bigisayar, Türk dili, yabancı dil, Atatürk ilke ve inkılapları gibi genel kültür derslerinin yanı sıra atçılığa giriş ve tarihçe, at anatomisi, at ve ahır bakımı, fizyoloji, embriyoloji, at antrenmanı, at fizyolojisi, at ırkları ve dağılımı, at donanımı ve ekipmanı, at biyokimyası, at reprodüksiyonu, at sağlığı, at bakımı ve seyislik, at beslenmesi, yarış yöneticiliği, medlek sağlığı ve hijyeni, yarış ve yetiştiricilik mevzuatı, yarış pistleri, haracılık, binicilik gibi meslek dersleri görürler. Bunların haricinde ayrıca 30 günlük staj yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
Eğitimin sonunda ise eğitimi başarılı tamamlayanlar atçı ve at antrenörlüğü diploması ve Türkiye Cumhuriyeti tarım ve köy işleri bakanlığı yüksek komiserler kurulunca yapılan sınavda başarılı olmaları sonucunda “at antrenörü” ünvanı kazanmış olurlar. Atçı ve at antrenörlüğü bölümünü bitiren öğrenciler dikey geçiş sınavından yeterli puanı alırlarsa belli başlı bölümlere geçiş yapabilirler.
Çalışma Alanları ve İş Bulma İmkanları
Atçı ve at antrenörlüğü bölümünden mezun olanlar hipodrumlarda, Kamuya veya özel işletmelere ait haralar ya da at barınaklarında iş bulabilirler. Bunların yanısıra kendilerine ait idman merkezleri açıp çalışabilirler.
Ücretleri konusunda ise atçı ve at antrenörleri ücreti asgari ücretin üç ya da dört katını bulabilir. Bunun yanında çalıştırdıkları at birinci olursa kazançtan yüzde on almaktadırlar.