Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Atın Yavrusuna Ne Denir?

Ot obur ve memeli hayvanlar gurubunda yer alan at, Amerika ve Altay dağlarında yabani ve sürü olarak dolaşır. At Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Yabani hayvanları evcilleştirmeyi başaran Türkler atları savaş meydanlarında ve yük taşımacılığında kullanmışlardır. Peki, Atın Yavrusuna Ne Denir?

Yavru Atlar

At familyasındaki atlar arasında Ahal Teke, Arap, İngiliz, Çin ve Midilli türleri en iyi at cinsleri arasında yer alır. Erkek olan at cinsine aygır, dişi olan atlara kısrak, atın yavrusu ise tay olarak isimlendirilir.

Özelliklerine Göre İsimlendirme

Atlar genel olarak at diye tarif edilse de kullanıldıkları alanlara göre farklı farklı isimlendirilir. Bunlardan bazıları

Hızlı, dayanıklı ve haber getirme özelliği olan atlara Ilgar

  • Posta işlevi gören atlara, menzil
  • Savaş atlarına, cenk
  • Yarışlarda kullanılan atlara, koşu
  • Avlanmak amaçlı kullanılan atlara, av
  • Yük taşıyan atlara, beygir

Gibi isimlendirmelerle adlandırılır.

Genel Özellikler

  • Tek tırnaklı hayvanlardan olan ve midesi ve bağırsak kısmı farklı olan at yavrusu geviş getirmez ve mide hacmi 10 litre kadardır.
  Atın Özellikleri - Atlar Hakkında Temel Bilgiler
  • Tay dâhil tüm atlarda safra kesesi bulunmaz.
  • 1 yaşına gelene kadar bütün at cinslerine tay denilir.
  • Ortalama bir tay günde 5 kg yem yerken dışkılama süresi ortalama 2 gün sonra olur.
  • Ortalama günde 15 kg kadar su içebilirler.
  • Taylar günde birden fazla idrar yapar.
  • Ölmek üzere olan bir tayda görülen tek belirti kusmasıdır.
  • Kısrak bir tay doğuracağı zaman ortalama 11 ay gebelik süreci geçirir.
  • Bir tay dünyaya geldikten sonra ortalama 30 yıl yaşayabilir.

Atın Yavrusuna Ne Denir? 2

Bakımları

Bakımları için gerekli tek şey belli bir süre annelerinin sütü ile beslenmek olan taylarda bu süre aşımı sonrası normal beslenme şekline geçilir. Ayrıca tayların büyüme sürecinde ihtiyaç duyulan su miktarı muhakkak karşılanmalıdır.

  Atların Asayiş Hizmetlerinde Kullanımı

Tayların bakımı için yaşamsal alan ve tımar edilmesi önemli bir diğer noktadır. Aşılarının ve gelişim takibinin veteriner tarafından yapılması tayın sağlıklı büyümesi için gereklidir. Tüy ve tırnak kesimi düzenli olarak yapılmalı ve açık alanlarda tay rutin olarak gezintiye çıkarılmalıdır.

Taylarda Görülen Hastalıklar

Hiperlidemi hastalığı; yetersiz beslenme sonucu oluşan hastalıktır. Şayet yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmeye geçilirse tay bu hastalıktan kurtulur.

Dermatohilosis hastalığı; bulaşıcı ve akut bir hastalıktır. Tay yüzeyinde kıl dökülmesi, kepek ve kabuk belirtileri arasındadır.

At vebası; ölümcül bir hastalıktır.

Yaz kanaması; taylarda görülebilecek hastalıklar arasında yer alır. Paraziter bir hastalıktır. Daha çok yaz aylarında görüldüğü için bu isimle adlandırılır.

Mankafa (ruam) hastalığı; taylarda görülebilen bu hastalık akut veya kronik olarak seyreder. Burun, deri ve akciğer ruamı şeklinde görülür.

Tayların hastalık dönemleri teşhis ve tedavileri için veteriner desteği gereklidir.

  Atlarda Bulaşıcı Hastalıklar Nelerdir?
  Atlarda Dermatophilosis

Taylarda Beslenme

Bir yaşına kadar olan süreçte tay olarak adlandırılan atlar iyi beslenmelidir ki güçlü ve dayanıklı olsun diye. Bol bol ağızdan süt verilmesi tayların beslenmesi açısından önemli. Tayda kabızlık sorunu var ise süt ile birlikte costor yağı verilmesi sorunu ortadan kaldıracaktır. Bu süreçte taylara vitamin takviyesi yapılabilir. Taylara ot ve taneli yulaf ezmeleri yedirilmeli ve 6. aydan itibaren tay anne sütünden kesilmelidir.

  Atlar ne yer? Atların Beslenme Rehberi

Tay Hakkında

Tay hakkında genel bilgilerin verildiği makalede taylar hakkında bilinmeyen bazı gerçeklere yer verilerek atın yavrusuna nedir ve nasıl bakılmalı konularında açıklayıcı bir yazı oluşturuldu. Tay hakkındaki bu genel bilgiler faydalı olacaktır.

[ilgilikarti2 id=”1481″]

İlgilinizi Çekebilir