Binicilik Okulu - Türkiye'nin At ve Binicilik Platformu

Piyaf

Piyaf, sanki at yerinde duruyormuş izlenimi yaratan, çok toplu, yüksek ve ahenkli bir çaprazlama harekettir. Esasen süratlinin ayak hareketleri doğrultusunda, durarak gerçekleştirilen bir hareketidir. Atın beli yumuşak ve esnektir. Sağrı alçaltılır, aktif arka dirsekler ile arka kısım iyice atın altına sürülür, ve böylece ön kısım ile omuzlara büyük bir serbestlik, hafiflik ve hareketlilik kazandırır. Her çaprazdaki ayaklar, eşit ahenk ve bir sıçrayış ile, sırasıyla kaldırılır ve yere konulur.

Prensip olarak, kaldırılan ön ayağın tırnak ucunun yüksekliği, atı destekleyen diğer ön ayağın incik kemiğinin ortası ile aynı seviyede olmalıdır. Yerden kaldırılmış olan arka ayağın tırnak ucu ise, vücudu destekleyen diğer arka ayağın topuk ekleminin biraz üstünde olmalıdır.

piyaf (piaaffe) nedir at terbiyesi drassage

Boyun, tepesi atın en yüksek noktası olacak şekilde, kaldırılmalıdır ve zarif bir şekilde kavislendirilmelidir. At, boynun tepe noktası esnek ve istinat yumuşak olacak şekilde, hafif ve “dizginde” kalmalıdır. Atın vücudu yumuşak, ahenkli ve uyumlu bir şekilde hareket etmelidir.

Piyaf her zaman için canlı bir içtepiyle hayat bulmalı ve mükemmel bir dengeyle kendini göstermelidir. At bir yandan yerinde kalıyormuş izlenimi verirken, diğer yandan atın kendisinden istenildiği anda ileriye gitmeyi istekli bir şekilde kabul etmesiyle de belli olan şekilde, ilerlemek için belirgin bir eğilim olabilir.

Atın hafifçe bile geri gitmesi, ön veya arka ayaklarla sarsak adımlar atması, açıkça çaprazlama adımlar atmaması, ön veya arka ayaklarını çaprazlaması, ön veya arka kısmını bir yandan diğerine savurması, ön veya arka ayaklarını açması, çok ileri gitmesi veya iki zamanlı bir ritim tutması ciddi hatalardır.

Piyafın Amaçları

piyaf ne demek - at terbiyesi dressage'da nasıl yapılır

  • Bir yandan olduğu yerde kalırken diğer yandan en yüksek topluluk derecesini göstermek.
  • Hareketi, açık çaprazlama adımlar atarken, ileriye gitme arzusuyla yapmak.

Piyafın Esasları

  • Ahenk ve düzenlilik.
  • Esneklik ve sıçrayış.
  • Sağrının alçaltılması
  • Topluluk (arka kısmın taşıyıcı gücü/azami şekilde atın altına sürülmesi).
  • Denge.
  • Yerinde duruyor izlenimi yaratmak.
  • Belirli sayıda adım atmak.
  • Gerçek bir kendini taşıma ile istikrarlı ve esnek istinat.

Piyaf Çalışmaları

Ata binmeden çalıştırmak için kantarmalı bir başlığın yanında ağırlıksız bir lonj başlığına ihtiyaç vardır. Bu sayede eğitici atı daha çabuk düzeltme imkanına kavuşur.

Ata binmeden eğitim genelde, alıştırmanın başlangıcında yapılabilir çünkü atlar henüz dinlenik ve taze olarak yeni alıştırmaya başlarlar. Çok sinirli atlarda bunun eğitimin sonunda yapılması tavsiye edilir.

Daha sonraları at eğiticisine güvenerek, anlamlı, ritmik ve oturmuş piyaf adımları ile yürümeyi öğrendiğinde piyaf binici ile de çalışılabilir. İlk aşamada hedef sadece atı piyafta eğiticisinin ağırlığına alıştırmaktır. İlk denemede, daha az kuvvetli atlarda, binici çok ağır olmamalıdır. İlk önce yerde duran eğitici talimatları verir. Atın gelişimine göre, zamanla talimatları atın üzerindeki binici vermeye başlar, yerdeki ise sadece gerektiğinde destekler.

İlgilinizi Çekebilir